– Ikke alle tenker på dette som det største i livet

Russepresident Maria Tetlie er opptatt av at alle avgangselevene skal inkluderes og ha det moro i russetida, uavhengig av pengebruk og alkoholkonsum.

– Folk skal få feire russetida på sin måte. Man må ikke drikke eller bruke mye penger for at man skal få være med, sier russepresident Maria Tetlie (19).   Foto: Privat

Nyheter

Om halvannen måned er det sikreste vårtegnet av dem alle å se på Fosen, nemlig russen. Maria Tetlie (19) ble i september i fjor valgt som russens øverste leder ved Fosen videregående skole. Tetlie kommer fra Agdenes, men er bosatt på Brekstad.

Glad i ansvar

– Russetida planlegges tidlig, og vi velger russestyre tidlig i skoleåret. Det er mye som skal fikses så det er greit å være tidlig ute, sier hun.

Det var ikke mange kandidater som knivet om posisjonen som russepresident ved Fosen-skolen denne gangen, forteller Maria.

– Men jeg liker godt å ta på meg ansvar, særlig hvis ingen andre har spesielt lyst. Dessuten har jeg jo med meg et stort styre som jeg delegerer oppgaver til, sier hun.

Vervet har så langt vært både krevende og artig på samme tid.

Russegrupper

– Til tider er det veldig greit, mens andre ganger er det alt for mye å gjøre. Stort sett er det veldig morsomt, selv om det kan gå utover skolearbeidet av og til.

Maria er selv medlem av russegruppa «Bustrip» som består av 16 russejenter. For de uinnvidde, så er russegrupper egne undergrupper i russekullene som har felles navn og konsept, antrekk og i noen tilfeller russebil og russelåt.

Russegruppene har gjerne også egne kontoer på sosiale medier og tilbringer mye tid sammen både før og under russetida.

Dugnad og varetelling

I fjor uttrykte rektor Maia Revdal ved Fosen videregående skole bekymring for at enkelte blir stående utenfor slike fellesskap. Derfor ble også temaet tatt opp med elevene ved skolen.

– Min oppfatning er at de som har litt større ambisjoner for russetida, går sammen og forsøker å samarbeide om en felles tur eller russebil. Ikke alle ønsker å være med, og det er forståelig. Ikke alle tenker på russetida som det største i livet, sier Maria.

Maria forklarer at man må være forberedt på å bidra med eksempelvis dugnadsarbeid og varetelling når man er medlem av en russegruppe.

Felles «base»

– Jeg synes det er veldig gøy at man kan samarbeide om finansiering, konsept og felles turer. Man kan ikke være i med i en gruppe hvis man ikke er villig til å legge ned en innsats for fellesskapet.

Selv om russegrupper er utbredt blant årets russekull, mener Maria at det viktigste fellesskapet for feiringen er russekullet som helhet. Blant annet påpeker hun at årets russ skal ha en felles «base» på Lerberen i Ørland.

– Der har alle avgangselever tilbud om å komme, og feire at vi snart er ferdige med 13 års skolegang. Vi vil gjerne at alle i hele kullet skal være med.

Gleder seg

– Folk skal få feire russetida på sin måte. Man må ikke drikke eller bruke mye penger for at man skal få være med. Alle skal føle at de blir inkludert, sier russepresidenten.

Som tidligere år, har russen tett dialog med lokalt politi om russefeiringa. Ifølge Maria vil politiet komme innom teltområdet på Lerberen og følge med på at feiringa ikke går over styr.

– Vi som sitter i styret gleder oss over å være i mål med den verste planlegginga nå, med kommunen og politiet. Ting begynner å komme på plass.