- Gode hjelpemidler fritar ikke sjåføren fra å bruke eget blikk

Mars er måneden for mye slaps og søle når vinteren gir slipp og våren nærmer seg. NAF har derfor en oppfordring til alle sjåfører.

Et ryggekamera gir veldig god hjelp når du rygger inn på parkeringsplassen, men kan bli en falsk trygghet hvis kameraet er skittent, sier NAF.  Foto: NAF

Nyheter

En ting det er lurt å passe litt ekstra på i slapseføret er nemlig ryggekameraet.

Skittent ryggekamera er ikke til å stole på og kan føre til at man rygger inn i en annen bil eller stolpen i parkeringshuset.

Falsk trygghet

- NAF anbefaler at du rygger inn når du parkerer. Da vil en liten dusj med vann på ryggekameraet redde deg fra en kjedelig situasjon på parkeringsplassen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver, i en pressemelding.

Sødal påpeker at et ryggekamera gir veldig god hjelp når man rygger inn på parkeringsplassen, men det kan bli en falsk trygghet hvis kameraet er skittent.

- Gode hjelpemidler fritar ikke sjåføren fra å bruke eget blikk. Er ryggekameraet skittent, må du bruke speilene for å sørge for å komme deg inn på parkeringsplassen, sier Sødal.

Søle og salt

Noen biler har ryggekamera som er skjult når de ikke er i bruk, og dermed slipper man å tenke på renholdet. Ryggekameraene som ikke er skjulte vil derimot fort bli skitne av søle, salt, slaps og snø.

- Har du en liten sprayflaske med vann eller væske som ikke fryser, kan du spraye kameraet godt og så tørke forsiktig av med en klut, sier NAF-rådgiveren.

Spørsmålet er om man gidder å gå ut for å tørke av kameraet når man først har satt seg inn i bilen, mener Sødal.

Uklart bilde

- Mange har nok angret seg på at de ikke gjorde nettopp det. Med uklart bilde på skjermen er det fort gjort å kjøre inn i en vegg, stolpe eller annen bil. I verste fall kan man treffe en person man ikke ser på en skjerm med dårlig bilde, advarer Nils Sødal.

Han understreker at man selv har ansvaret som sjåfør, uavhengig av førerstøttesystemer, sensorer og kameraer.