Fosninger tok internasjonale medaljer

Under det prestisjetunge bueskytterstevnet Berlin Open, satte Yrjar-skytterne Mads Haugseth og Runa Grydeland Fosen på kartet.

Mads Haugseth, her fra NM tidligere i år.   Foto: Morten Lunde

Nyheter

Haugseth hadde aldri deltatt tidligere, men debuten gikk over all forventning.

- Jeg har fått sølv i internasjonale grand prix-konkurranser og sølv i europeisk junior-cup, men aldri gull internasjonalt. Det var artig endelig å få det til, sier han.

- God flyt

I klassen hans «compound» for menn var det hele 119 skyttere med, og Haugseth måtte gjennom innledende runde, før sekstendelsfinale, åttendelsfinale, kvartfinale, semifinale og finale sto for tur. Han forteller om en turnering med god flyt og marginene på sin side.

- Jeg ledet kvalifiseringen hele veien og hadde best utgangspunkt for sluttspillet. Skuddene satt og jeg hadde en god følelse hele veien, forteller han.

Oppsettet er slik at den med best plassering i kvalifiseringen møter den med svakest plassering i sekstendelsfinale. Dermed hadde Haugseth et glimrende utgangspunkt. I finalen møtte han Sebastian Hamdorf fra Tyskland, som han slo 146-145.

- Best når det gjelder

Haugseth beskriver Berlin Open som et stevne som alltid har vært prestisjetungt og at det blir lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt. Presset er også større under store konkurranser, men dette takler Yrjar-skytteren bra.

- Som regel skyter folk best på trening og detter litt i konkurranse, mens jeg egentlig er litt motsatt. Det er i konkurranse det er viktigst å prestere, sier han.

Lite trening

Til tross for den sterke prestasjonen, ligger det denne gangen ikke så mye spesifikk trening bak for Haugseth. Han har nemlig hatt andre ting å holde på med den siste tiden.

- Jeg holder på å bygge meg hus. At det skulle gå så bra denne gangen skjønner jeg egentlig ikke. De andre som trener og trener blir litt irritert når jeg kommer og slår dem. Nå har det vært trening stort sett en gang i uka. Vanligvis skal det helst være 4-5 ganger, men jeg har vel et godt grunnlag fra tidligere, forteller han.

Vil til EM

Grunnet husbygging tror han heller ikke det blir særlig mye trening i tiden som kommer heller. Det er først fra og med sommeren Haugseth planlegger å returnere til den vanlige treningshverdagen. Likevel har han planer om å gjøre et forsøk på å kvalifisere seg til EM i Samsun i Tyrkia i månedsskiftet februar-mars.

- I EM blir man lagt merke til med tanke på sponsing også. Det er ikke akkurat en lønnsom idrett jeg holder på med, forteller han.

Turen til Berlin var det landslaget som sponset, men ellers er det mye av utgiftene på satsingen som tærer på egen lommebok, ifølge Haugseth.

Runa Grydeland t.v. under årets Berlin Open, hvor hun tok hjem bronsen.  Foto: Berlin Open

 

- Pallplass ren bonus

Runa Grydeland tok hjem bronsemedaljen i kvinneklassen i «compound». Hun er kjempefornøyd med egen prestasjon, som hun mener overgikk egne forventninger til turneringen. Selv om hun bare var et lusent poeng unna finalen, er det på ingen måte surt for Grydeland.

- Sist jeg var med var i 2014. Da greide jeg 5. plass. At jeg kom på pallen denne gangen var ren bonus, forteller hun.

I semifinalen var det Lucy Mason fra Storbritannia som ble for sterk. Mason endte også opp som vinner i kvinneklassen, etter å ha slått Anneli Andersson fra Sverige 144-140 i finalen. Runa Grydeland slo polske Anna Stanieczek 144-142 i kampen om bronsen.

Store premiepenger

Grydeland forteller om en turnering der hun hadde hodet med seg hele veien og klarte å fokuserte på arbeidsoppgavene. Før turneringer som Berlin Open er det viktig å være mentalt godt forberedt.

- Det er mye mentale forberedelser. Man må forberede seg på å bli nervøs og å bli komfortabel med å være nervøs, sier hun.

Hun forteller at Berlin Open er et veldig profesjonelt og hyggelig stevne å være med på. Her gjøres det ikke mange feil som koster mye tid, ifølge Grydeland. Dessuten er pengepremiene noe som trekker mange skyttere dit.

- Førsteplassen får 1500 euro, andreplassen 1000 euro og tredjeplassen 500 euro, forteller hun.

Ønsker å prestere i Vegas

Det neste store målet for Grydeland nå er usikkert, men hun vurderer å delta i «The Vegas shoot» i Las Vegas i februar. Selv om hun tidligere har vunnet VM, er turneringen i Las Vegas en nøtt hun fortsatt sliter med å knekke.

- Jeg har deltatt der tre ganger tidligere. Den første gangen, i 2012 var det VM på samme plassen. Der vant jeg, men likevel gjorde jeg det dårlig på «The Vegas shoot», sier hun.

Nå ønsker hun å gjøre en bedre prestasjon i Vegas, som hun beskriver som det største stevnet gjennom hele året. Her er premiene ifølge Grydeland nærmere en million kroner for herrene, dersom man regner med sponsorpenger i tillegg. For kvinnene er summen noe lavere.