- Mange ønsker ikke å representere noe som skaper for mye private gnisninger

Miljøpartiet De Grønne lover å sette bærekraft og klima på agendaen dersom de får inn representanter inn i kommunestyret i nye Ørland kommune etter valget i 2019.

Kari Rose Norheim sammen med Gaute Sandvik i MDG Bjugn tilbake i 2017.   Foto: Snorre Berg

Nyheter

Tirsdag neste uke er det invitert til oppstartmøte i Miljøpartiet De Grønne (MDG) for nye Ørland kommune ved Ørland kulturhus.

- Vi håper at vi skal få til å stille liste til valget i 2019. Det vil jo kanskje vise seg på møtet, hvor mange som er interessert i å være med, sier Kari Rose Norheim, talsperson for MDG Bjugn.

Vil inn i kommunestyret

MDG er i inneværende politiske periode ikke representert i kommunestyrene i verken Ørland eller Bjugn. Norheim mener imidlertid at partiet gjorde et relativt godt valg i Bjugn tilbake i 2015, og mener at forutsetningene for å lykkes i nykommunen bør være gode.

- Vi skal selvfølgelig gå inn for å bli representert i kommunestyret. At vi får inn én representant tror jeg er realistisk, men skulle det bli noe mer blir vi jo selvfølgelig kjempeglade. Men aller først må vi landet prosessen med å stille liste, sier Norheim.

- Opptatt av hva naboen synes

Hun tror det er flere årsaker til at MDG foreløpig er små på Fosen. De har riktignok én representant i Indre Fosen kommunestyre.

- Mange som tradisjonelt har vært opptatt av miljøsaker er nok i partier som SV og Ap fortsatt. I tette og små lokalsamfunn er man også gjerne opptatt av hva naboen synes, og mange ønsker ikke å representere noe som skaper for mye private gnisninger. Men jeg har fått høre fra folk at de ønsker at MDG blir sterkere på Fosen, sier Norheim.

Mer miljøengasjement

Norheim ønsker ikke å forskuttere hva kjernesakene før valget i 2019 vil bli for det nye lokallaget, men lover mer miljøengasjement og økt fokus på livskvalitet og klima dersom de får nok stemmer til å være med i styre og stell.

- Det handler om å vri tenkninga over i en mer bærekraftig retning, og at vi tenker klima i alle beslutningene vi fatter. Men hvilke konkrete saker som vi skal fronte ved valget, det er noe det nye lokallaget må avgjøre. Alle nye medlemmer som kommer inn skal få være med og påvirke hvilke saker vi skal fokusere på, sier Norheim.

Åpne dører

Under oppstartsmøtet håper Norheim at alle som er nysgjerrige på partiet vil ta turen.

I tillegg kommer fylkespolitiker og gruppeleder Tommy Reinås, nestleder Ivar Henry Larsen i MDG Trondheim, og fylkessekretær Eline Hansen Næset.

- Ønsker du førsteplassen på lista før valget i 2019?

- Faktisk er jeg på flyttefot om kort tid, så det er jeg ikke sikker på, svarer Norheim og understreker at hun ønsker nye krefter velkommen inn i partiet.