Satte norske F-35-fly på bakken. Opphevet flyforbudet i ettermiddag

Forsvaret gjorde som amerikanerne og satte alle F-35 kampflyene på bakken etter at et F-35-fly krasjet i USA i forrige måned.

F35 kampfly på Luke Air Force Base i Arizona.  Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix

Nyheter

USA og dets internasjonale samarbeidspartnere suspenderte midlertidig alle F-35-flyene og satte i gang en omfattende inspeksjon av drivstoffrørene inne i motoren på hvert fly.

– Jeg kan bekrefte at Forsvarsmateriell, som står for dette, gjør det samme, sa pressetalsmann Roar Wold i Forsvaret til NTB torsdag.

Ble undersøkt

Torsdag ettermiddag ble flyforbudet for norske F-35 opphevet.

- Jeg fikk akkurat nå vite at flyforbudet er opphevet. Alle de ni F-35-flyene på Ørland flystasjon er blitt inspisert. Det er ikke funnet noen feil, sier talsmann Roar Wold i Forsvaret til Fosna-Folket.

Asgeir Spange Brekke i Forsvarsmateriell opplyser til Fosna-Folket at de norske F-35-flyene kun har hatt flyforbud i dag torsdag.

- Har det vært noen uønskede hendelser eller nestenulykker med F-35 på norsk jord så langt?

- Ikke som jeg kjenner til, svarer Wold i Forsvaret.

Ulykke i USA

Det var 28 september at et F-35-fly fra US Marine Corps ble fullstendig ødelagt under trening i South Carolina i USA. Piloten skjøt seg ut, og kom uskadd fra hendelsen.

- Det var med bakgrunn i denne ulykken at de norske flyene i Norge ble satt på bakken. Vi fant imidlertid ikke noen feil på flyene i Norge og flyforbudet kunne dermed oppheves, forklarer Wold.

De siste tre av de ni F-35-flyene på Ørlandet ankom Fosen i september i år.