Hun er den første i sitt slag

Første åfjording, første fosning, første trønder og første kvinne har blitt norgesmester i saueklipping. Anne-Lise Haugdahl Humstad sier hun ikke veit om noen under 30 år har vunnet konkurransen tidligere.

Anne-Lise Haugdahl Humstad klipper sau under norgesmesterskapet på Austrått i 2017.   Foto: Kåre Petter Sundet.

Nyheter

28-åringen fra Åfjord har gjort seg stadig mer bemerket innen denne sportsgreina som følge henne sjøl har vært arrangert sia syttitallet.

– Nå New Zealand og i Australia er dette en sport som samler mange deltakere, sier Humstad.


 

Stort apparat

For å få til å arrangere et norgesmesterskap i saueklipping er det mye som må klaffe. I helgas mesterskap i Kvam i Gudbrandsdalen var det tre lag i sving. Det var lagene i Sør-Fron, Nord-Fron og Ringebu sau og geit. Som regel er det internasjonale innslag i mesterskap som dette, og slik var det under NM i saueklipp i år også. Her var det tolv nordmenn som deltok i den øverste klassen.

– Det var et veldig bra arrangement, sier Humstad.Tar med seg sauene til Austrått

Om en måneds tid blir det mye mekring på Ørlandet.

 

Sosialt

Saueklipperen fra Åfjord sier hun begynner å få mye kjentfolk innen saueklippermiljøet fra hele verden etter å ha deltatt i mesterskap rundt om på kloden gjennom flere år. Blant arrangørlagene i Gudbrandsdalen var det en hel bøling lokale sauebønder i sving for å sørge for at alt falt på plass på rett plass, i rett mengde til rett tid. Rundt 60 personer og over 800 sauer var med på å gjøre dette til et minneverdig arrangement i positiv forstand.


Kom på 4.plass i prestisjetung klippekonkurranse

Anne-Lise Haugdahl Humstad fra Åfjord var nylig i Skottland der hun gjorde det godt i flere klippekonkurranser.

 

Variasjoner

I våre dager er det ikke bare sau som sørger for at vi mennesker får beskyttet kroppen vår mot barske temperaturer. Andre dyreslag har kommet på banen som ullprodusenter. Humstad sier hun bare har klippet sau så langt.

– Men det har blitt mange forskjellige raser, forteller hun.

Ullklippinga har også ført henne til mange forskjellige hjørner av verden. Australia og New Zeeland er nevnt, men hun har også besøkt viktige sauenasjoner som Irland og Skottland og sjølsagt også Færøyene.

Åfjordingen er med på landslaget i saueklipping. Det konkurreres både i klipping og ullhandtering. Det norske landslaget består av tre personer, og Humstad stiller både som klipper og ullhandterer. Til neste år går turen til VM i Frankrike.

– Dette blir min første konkurranse på landslaget, så det blir spennende, sier hun.


Konkurrerte mot verdens beste juniorer

Anne-Lise Haugdahl Humstad fra Åfjord ble nummer 13 blant 66 av verdens beste juniorklippere i konkurransen Golden Shears i New Zealand.Ble raskeste kvinne i speed shear

Anne-Lise Haugdahl Humstad kom på andreplass i juniorklassen, og ble raskeste kvinne blant 70 deltagere i saueklippekonkurransen Aotea Speed Shear på New Zealand.Av med vinterkåpa

Fosen-regionen har nærmere 10 000 vinterfôra sau, og disse må klippes vår og høst for å sikre god dyrevelferd og høste ullressursen.