Mindre klatring i år

Årets besøkstall til Munkstigen klatresti i Leksvika er noe lavere i år enn i fjor. Dette skyldes imidlertid ikke at folk har blitt mindre klatrelystne, ifølge John Eirik Hindrum.

Til tross for lavere besøkstall, mener John Eirik Hindrum at interessen for å klatre i fjellet har blitt større. Bildet er fra 2016.  Foto: Trond Moksnes

Nyheter

Han driver Hindrum fjordsenter, som tilbyr klatreturer langs Munkstigen.

- Før august kom, lå vi godt an i forhold til fjoråret. Da regnet kom i august fikk vi en bråstopp, forteller han.

Frarådet klatring i regn

Hindrum er sikker på at de hadde rundet 3000 besøkende i år, hadde det ikke vært for det fuktige været som kom etter tørken i august. I fjor hadde de 2703 besøkende, noe som var rekord. I år har de derimot måttet ta til takke med 2233 klatreglade besøkende.

- Det går an å bruke den i regnet også, det har jeg gjort selv. Men det blir veldig glatt hele veien og veldig slitsomt. Faktisk har det også kommet noen som ville klatre i regnet, men vi frarådet dem det, forteller Hindrum.

Større interesse

Selv da regnet ble erstattet av oppholdsvær i høst, tok det lang tid før det ble tørt i Munkstigen. Derfor gikk årets besøkstall ned. Til tross for dette har det vært mange nye fjes i år. Hindrum forteller at interessen for å klatre i fjellet har blitt større.

- Vi ser det ikke bare på klatring, men også på de vanlige fjellturene vi tilbyr. Det er mer pågang fra folk som er interessert i naturen og ønsker å gå i fjellet, sier han.

Perioden det var flest folk innom Munkstigen var i fellesferien. Da var det omtrent like mye pågang hele uka, ifølge Hindrum. Vanligvis er mandagene og fredagene er ellers dager de ikke har så mange besøkende.

Ønsker større besøkstall

I år ble det laget en ny retursti på Munkstigen. Dette gir et alternativ til de som ønsker en mer behagelig retur, enn det som har vært tidligere. Hva som skal gjøres til neste år, er ikke Hindrum sikker på enda.

- Vi kjører det samme løpet som vi har gjort. Til neste år ønsker vi selvfølgelig å få enda større besøkstall. Hvis det er bra vær når skolen starter etter ferien får vi også mange skoleklasser på besøk. Det fikk vi ikke i år, forteller han.

Tar ned noen partier

Hindrum forteller at siste klatring fant sted 21. september i år. Nå blir de flateste partiene av vaieren tatt ned før vinteren.

- Det fryser is på de flateste partiene. De bratteste partiene har sett ut til å berge, avslutter Hindrum.