Fra gammelt ullpledd til trendy kåpe

– Gamle ullpledd er flott materiale til å skape kåper, sier klesdesigner Maja Stabel.

Klesdesigner Maja Stabel.  Foto: Sigrun Overland

Nyheter

På klippebordet ligger et gammelt ullpledd, tungt og fast i kvaliteten, og i duse farger, slik det var vanlig for mange tiår siden. Klart for å klippes og forvandles til kåpe.

Materialet hun bruker til kåpene finner hun på Fretex, finn, eller fra kjente og ukjente som har pledd liggende som ikke brukes lenger.

Flyttet til Trøndelag

Maja er utdannet i Oslo og København, og flyttet til Trøndelag for ett års tid siden. Etter å ha truffet en odelsgutt, ble det bosetting på Byneset. Men, nå er hun stadig i Rissa.

- Jeg liker å designe, men jeg liker ikke å sy, innrømmer hun. Etter at hun fikk høre om en skredder i Rissa tok hun kontakt og nå er de to godt i gang med å utvikle en prototype.

- De første kåpene er allerede levert til butikk i Oslo, forteller hun. Tanken er at kåpene skal være bestillingsvare.

Skredder

Ahmed Dayi har praksisplass tre dager i uka på bruktbutikken som vekstbedriften Noris har på Kuben. Bakerst i lokalet sitter han og syr.

Ahmed Dayi kom til Rissa for 10 måneder siden.  Foto: Sigrun Overland

 

- Jeg syr og reparerer klær, forteller han. Mens vi står og snakker med ham kommer en dame med et par bluser. Hun forteller at hun hadde ei yndlingsbluse og tok den med for å høre om Ahmed kunne sy ei maken. Det kunne han. Hun er full av beundring og skryter av arbeidet hans.

Ahmed har bodd i Rissa i 10 måneder og starta som skredder for åtte år siden. Han kommer opprinnelig fra Syria og kom til Norge med familien via Tyrkia.

Gjenbruk

- Det er jo i tiden med gjenbruk og jeg bruker absolutt alt på et pledd når jeg designer kåper eller jakker, sier Maja, som imidlertid ser en utfordring i det hun holder på med.

- Det er å få tak i nok pledd. Jeg betaler gjerne noen kroner for et ordentlig kvalitetspledd, sier hun.

Et par av blusene Ahmed har sydd samt en rekke handlenett som selges i butikken.  Foto: Sigrun Overland

LES OGSÅ: Trenger du ei brukt veske?