De lokale dykkerne får stadig tips om nye spøkelsesteiner, og sier det er mer enn nok å ta av. Resultatet denne gang ble 49 teiner fordelt på to lenker. Det var heldigvis ikke så mye liv i teinene, mest reker og trollhummere som ble satt ut i sjøen igjen.

- Etter å ha konferert med «fagfolk» , så tipper de at teinene har stått i sjøen i omtrent fem år. Teinene er temmelig rustne og dårlige så samtlige blir levert til avfallsplassen etterhvert, opplyser Geir Røkke i Ørland froskemannsklubb.

En sakte død

- Vi var på Agdenes-sida, denne gangen var det folk som hadde lest om det vi gjør i avisa, og som tok kontakt med oss. Vi tok opp en del spøkelsesteiner, og så fikk vi samtidig nye tips om mer, forteller Røkke.

Spøkelsesteiner blir liggende i sjøen i årevis som evige drapsmaskiner, og fisk og skalldyr dør en sakte og pinefull død som følget av dette.

- Det står litt mer på kapasiteten vår. Nå var vi med en lokal fisker ut på sjøen, og han var interessert i å få opp dette fra sjøen fordi han fisker i området, og tipset derfor oss, forteller Røkke.

Froskemannsklubben tok kontakt med avfalsselskapet Hamos for å høre om de kunne hjelpe til med å frakte vekk de gamle redskapene, og heldigvis tok de på seg oppdraget, forklarer Røkke.

- Det var litt utenfor hva de egentlig tar på seg av oppdrag, men det er fint at de gjør det. Det er en liten jobb som må gjøres når teinene er oppe fra sjøen, sier Røkke.

Registrerer funnene

- Får dere noen slags midler for å ta opp disse spøkelseteinene?

- DNB betaler 200 kroner for hver teine, hvis vi tar bilder og kan dokumentere hvor funnet er gjort, samt forsøke å si noe om hvor lenge utstyret kan ha ligget i sjøen. Nå har vi fått en app, som gjør det litt lettere å registrere funnene, forteller Røkke.

Dette ble også hentet opp fra sjøen utenfor Agdenes Foto: Ørland froskemannsklubb

Gjennom dykkerforbundet får klubben deretter utbetalt en sum for redskaper de henter opp av sjøen.

- Fiskeren som var med oss får ikke noe for det, så vi tenker at om vi får noe for dette så må vi gi igjen litt. Vi synes vi i det minste må betale diesel, han brukte noen timer av sin tid og hjalp oss med få det opp i båten ved hjelp av båtkran. Det er alt for tungt å få opp dette for hånd, forteller Røkke.

- Mistet redskap

Selv om teinene som ble tatt opp denne gang, mest sannsynlig var mistet, så hender det også at klubben blir gjort oppmerksom på utstyr som er dumpet med vilje.

- Denne redskapen var nok mistet, blåsene var revet av. Men vi har fått tips om enda ei lenke i Selvabukta, der det angivelig skal dreie seg om utstyr som ligger igjen etter en kar som ikke giddet å ta det opp fordi det ikke var lønnsomt å holde på.

- Det er veldig korttenkt, legger han til.

Dykkerklubben er takknemlig for tips om spøkelsesteiner og garn.

- Det er et resultat av at folk har lest om dette i avisa, og det er bra at det får oppmerksomhet. Vi ønsker fortsatt tips, så hvis folk har mistet utstyr må de gjerne ta kontakt med oss slik at vi kan forsøke å få hentet det opp fra havet slik at det ikke blir liggende å spøkelsesfiske, sier Røkke.