I midten av juli skrev Fosna-Folket at Mattilsynet hadde gitt oppdrettsgiganten Marine Harvest grønt lys til å etablere oppdrettsanlegg ved Lønngrunnen utenfor Asen i Bjugn. Lokaliteten er godkjent for en biomasse på 6240 tonn.

Fikk ja fra politikerne

Allerede i desember 2017 behandlet planutvalget i Bjugn søknaden fra Marine Harvest. De stilte seg positive til søknaden, og viste til at anlegget er i tråd med satsingene beskrevet i kommuneplanene.

Kort tid etter at planutvalget ga tommelen opp, kom det imidlertid en merknad som påpekte at fortøyningene på vestsiden av anlegget var plassert innenfor sone NFFFA-2 i kommuneplanen.

NFFFA står for naturområde, friluftsområde, fiske, ferdsel og akvakultur, og setter begrensinger for hvilken type akvakultur som kan bedrives i området.

Dispensasjonssak

Dermed var ikke oppdrettsanlegget i tråd med kommuneplanen likevel, og det ble påkrevd søknad om dispensasjon for å kunne plassere fortøyningene i NFFFA-sonen.

I dispensasjonssaker må kommunen sende søknaden videre til Fylkesmannen for å få en uttalelse. I denne saken var Fylkesmannen slett ikke så positiv til tiltaket som politikerne.

I stedet frarådet Fylkesmannen tiltaket og pekte på at lokaliseringen ville medføre restriksjoner i ferdsel og fiske i «et attraktivt friluftsområde».

Enstemmig vedtatt

Fylkesmannen viste også til at Lauvøyfjorden og Adsenleia begge er registrerte som «svært verdifulle områder» i Miljødirektoratets naturbase.

Da søknaden om dispensasjon skulle behandles i planutvalget i april, innstilte rådmannen likevel på å gi dispensasjon. Dette ble enstemmig vedtatt av politikerne.

Kommunen begrunnet dette blant annet med at fordelene regnes som større enn ulempene. Bjugn har i tillegg et utstrakt mål om å være en oppdrettskommune.

Hans Eide (Sp) leder planutvalget i Bjugn. Foto: Ina Marie Haugen

Opp til fylkeskommunen

«Når det gjelder fortøyningene vurderer rådmannen at disse ikke vil ha stor innvirkning med tanke på sikkerhet, tilgjengelighet og mulighetene til å utøve friluftslivsaktiviteter i området», heter det i saksframlegget fra rådmannen.

Slik saken står nå er det Trøndelag fylkeskommune som gir endelig godkjenning før oppdrettsanlegget kan etableres.

– En av de beste fiskeplassene

Bjugning Knut Hellesvik, som benytter seg av området ved Lønngrunnen til fiske og rekreasjon, mener det er hårreisende at kommunen tillater anlegget.

– De får okkupere en av de beste fiskeplassene utenfor Lysøysund for å etablere en laksefarm. Oppdrettsnæringa har allerede tatt Persflua, og nå presser de oss ut mot åpent hav. Neste fiskeplass er ubeskyttet for vær og vind, sier Hellesvik.

Han peker på at det aktuelle området er en vei for laksevandring fra og til elvene. Med oppdrettsanlegg i nærheten frykter han spredning av lakselus og andre sykdommer på villaksen.

– Sleip saksbehandling

– Kommunepolitikerne har ikke vært på befaring der ute. De sitter og vedtar saker og ting uten god nok kunnskap. Hadde de vært litt interessert i fritids- og sportsfiske, så hadde de gått imot etableringa, slår han fast.

Hellesvik hevder det har foregått uredelig håndtering av saken fra kommunens side, og hevder administrasjonen i Bjugn kommune har bistått Marine Harvest i søknadsarbeidet.

– Det er sleip saksbehandling. I mine diskusjoner med Bjugn kommune har jeg aldri fått invitasjon fra dem der kommunen tilbyr å bistå med utarbeiding av klager og avslåtte saker.

Les tilsvaret fra Bjugn kommune lenger ned i saken.

429 underskrifter

Hellesvik har initiert en underskriftskampanje mot etableringen, som på en knapp uke fikk over 400 underskrifter. I skrivende stund har kampanjen 429 underskrifter.

Ifølge Hellesvik er det først og fremst bjugninger, ørlendinger og åfjordinger som har signert. Flere turister og hytteeiere fra andre steder i landet har også engasjert seg.

– Jeg la ut kampanjen på min Facebook-profil 4. august, og jeg fikk etter hvert mange henvendelser fra folk som vil stoppe oppdrettsanlegget, sier Hellesvik.

Naturvernforening også kritisk

Han setter nå all sin lit til at Trøndelag fylkeskommune sier nei.

– Nå håper vi bare at fylkeskommunen er villig til å se på innsigelsene våre, og at fylkesmannens fraråding blir tatt til følge. Fylkesmannens råd pleier å være tungtveiende i slik saker, sier han.

Fosen naturvernforening har også uttalt seg kritisk til etableringen. I mai påklagde de vedtaket fra planutvalget om å gi dispensasjon til Marine Harvest, og argumenterte for at det burde legges avgjørende vekt på at Fylkesmannen hadde frarådet tiltaket.

Pekte på formelle mangler

Fosen naturvernforening hevdet også i sin klage at dispensasjonssøknaden og administrasjonens vurdering av søknaden har flere formelle mangler, blant annet når det gjelder manglende nabovarsling og utilstrekkelig vurdering etter naturmangfoldloven.

Klagen fra naturvernforeninga ble behandlet av planutvalget i Bjugn 19. juni. Her medgir rådmannen i saksframlegget at kommunens vurdering etter naturmangfoldloven «kunne vært grundigere», men avviser formelle mangler.

Ikke tatt til følge

«Rådmannen har forståelse for at kystnære oppdrettsanlegg medfører at sårbare interesser for natur, enkeltpersoner og samfunn må vektes opp mot en prioritert næringsinteresse, men dette må en grundig konsesjonsbehandling ta endelig stilling til», heter det i rådmannens innstilling til planutvalget.

Det ble enstemmig vedtatt av planutvalget ikke å ta klagen til følge.

Avviser påstandene

Varaordfører og leder for planutvalget, Hans Eide (Sp), sier til Fosna-Folket at det er fylkeskommunen som eventuelt gir konsesjon til oppdrett.

– Fritidsfiskere oppfordres til å sende innspillene til fylkeskommunen direkte, eller via kommunen, sier han i en kommentar.

Rådmann Ådne Røkkum avviser påstander om «sleip» saksbehandling fra kommunens side.

– På generelt grunnlag er det helt naturlig at en kommune gir råd og veiledning om lov og regelverk til de som skal sende inn søknader til oss. Men at vi har sittet på begge sider av bordet i denne saken, og både skrevet og behandlet søknaden har jeg svært liten tro på, sier rådmannen.

Bjugn-rådmann Ådne Røkkum. Foto: Ina Marie Haugen

– Fulgt både lov og regelverk

Han presiserer at han selv ikke har vært tett på den aktuelle saken, da den er behandlet av arealbruksenheten.

– I Bjugn har man hatt som mål å legge til rette for blå sektor og nye arbeidsplasser. Det betyr mye for Bjugn næringsmessig. Men det er altså slik at konsesjonene ikke tildeles av oss. Vi er en part i saken, i likhet med fylkesmannen og fylkeskommunen. Så har jeg forståelse og respekt for at det er ulike syn i slike saker. Alle har innsyn og mulighet til å komme med innsigelser i prosessen.

– Jeg går ut i fra at kommunen har fulgt både lov og regelverk i dette tilfellet, som i alle andre saker, sier Røkkum.

Besluttes i september

Rådgiver i næringsseksjonen hos fylkeskommunen, Lill Connie Furu, opplyser til Fosna-Folket at saken nærmer seg klar for sluttbehandling. Endelig avgjørelse vil trolig være klar i begynnelsen av september.

– Det har kommet flere innvendinger i saken, og disse er med i grunnlaget for sluttbehandlinga. Så vidt meg bekjent er det foreløpig ikke mottatt underskriftskampanje, sier Furu.