«Etter å ha vært fylkesordfører i 15 år, har jeg hatt behov for en lengre prosess for å tenke igjennom om det er riktig å stille meg til rådighet som Arbeiderpartiets førstekandidat ved nok et valg. Det har vært 15 svært interessante, givende og spennende år hvor vi i Arbeiderpartiet har fått gjennomført masse god politikk i og for Trøndelag sammen med gode samarbeidspartier», innleder han i brevet til nominasjonskomiteen til fylkestingsvalget 2019 i Trøndelag Arbeiderparti.

Bekymret

Fylkesordføreren påpeker at det er en ære å være folkevalgt og at det gir energi og motivasjon å jobbe for og med folk i Trøndelag. Samtidig er han skremt over at deler av samfunnsutviklingen.

«Jeg opplever at vi lever i en tid hvor folkestyret og våre vestlige demokratier, slik vi kjenner dem, er under press. Det skremmer meg. Ordskiftet er blitt hardere og terskelen for hatefull og splittende retorikk har blitt lavere. At ungdommer som overlevde terrorangrepet på Utøya fortsatt trakasseres og trues gjør meg trist, urolig og redd. Jeg tror mange her i landet føler seg fremmedgjort av et politisk ordskifte som splitter oss mer som folk, enn vi egentlig er. Et demokrati er avhengig av politisk debatt, men vi har alle et ansvar for å skape en offentlighet som gir rom for de stemmene som ikke framstiller alt som svart/hvitt. De stemmene som kanskje trenger noen flere ord på å søke løsninger i en virkelighet som er litt mer komplisert enn for og imot eller ja og nei. De stemmene som insisterer på at vitenskap og fakta må danne grunnlag for politiske beslutninger», skriver Sandvik.

Sentralisering

Ap-toppen deler også sin bekymring rundt økt sentralisering.

«Jeg er også bekymret for at de med økonomiske muskler får stadig større makt over beslutninger og at stadig flere beslutninger fattes i et voksende byråkrati som i mindre grad tar helhetlige hensyn. Samtidig virker markedet og det voksende byråkratiet sentraliserende. Bare aktiv politikk kan motvirke dette for å sikre at folks hverdag, utfordringer og virkelighet fra steder rundt omkring blir tatt på alvor når det skal utvikles politikk. Folkestyret må utøves nært folk, men det krever også politiske strukturer som kan fylles med store nok oppgaver og innflytelse til at de betyr noe for folks hverdag, og danne motkraft mot sentralmakten i landet», mener fylkesordfører Sandvik.

Han skriver videre at det med dagens regjering er viktigere enn noensinne å ha et politisk flertall i Trøndelag som tør å si ifra og som ikke slipper til mer høyrepolitikk.

«Det krever et sterkt Arbeiderparti», mener Sandvik.

Motivasjonsfaktorene

Fylkesordføreren beklager i brevet at han har brukt tid på å bestemme seg for om han skal ta gjenvalg.

«Jeg har kommet til at mulighetene i Trøndelag, gleden av å møte folk og næringsliv i alle deler av regionen, den urovekkende retningen regjeringen styrer landet i og ansvaret for å bidra til folkestyret fortsatt gir meg motivasjon, energi og kraft til å være folkevalgt for Arbeiderpartiet og Trøndelag», påpeker Sandvik.

Han nevner videre flere faktorer som har motivert ham til å fortsette:

«Å skape en moderne skole for alle deler av Trøndelag som sikrer arbeidslivet tilgang til fagarbeidere, som i større grad anerkjenner praktiske ferdigheter og som får flere ungdommer til å fullføre utdanningen, gir meg motivasjon.

Å bygge sammen Trøndelag med trygge og gode veger og en effektiv og miljøvennlig kollektivtrafikk, gir meg kamplyst.

Å bidra til å løfte kunnskapsbyen og teknologihovedstaden Trondheim til nye grensesprengende oppfinnelser, oppdagelser og bedrifter, gir meg inspirasjon.

Å oppleve og å legge til rette for store og små kulturopplevelser i alle deler av Trøndelag, gir meg tilhørighet.

Å lette byrden for alle de som jobber frivillig innen idrett og kultur gjennom offentlige bidrag, slik at flere barn og unge kan delta, gir meg mening.

Å legge til rette for verdiskapingen hos verdensledende bedrifter i havrommet, et verdiskapende jord- og skogbruk, industrien vår og ei voksende reiselivsnæring, gir meg energi.

Å kjempe for et tilgjengelig godt helsevesen for alle, gjør at jeg er overbevist om at Arbeiderpartiet trengs mer enn før.

Å møte alle de forskjellige menneskene som befolker og virker i regionen vår, og som uttrykker stolthet og glede over hverandre, gir meg håp», skriver Sandvik.