Det er ikke tillatt å brenne søppel eller bildekk. Likevel er det til stadighet folk som trosser forbudet på Fosen, opplyser beredskapsleder Bernt Lein i Fosen brann- og redningstjeneste (FBRT).

Fire bål på ei uke

Ifølge Lein rykket brannvesenet ut til fire såkalte «søppelbål» i løpet av forrige uke, blant annet i Bjugn der bålbrenneren nektet å etterkomme brannvesenets pålegg om å slukke bålet. Dermed ble politiet kontaktet.

– Vi er lei av å bruke tid og ressurser på det. Jeg får selv tilsendt bilder av bål som brennes, for folk vet at det ikke er tillatt. I Trondheim får de som trosser forbudet bøter på opptil 10.000 kroner, sier Lein.

Forurensing

Ifølge Lein er det flere elementer som er problematiske ved brenning av ulike typer avfall. Det ene går på risiko for spredning. Det er generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. Det andre går på forurensing av miljø og omgivelser.

– Mange av de som brenner søppelbål har gjort det hele livet, og vil fortsette med det. I dag er det imidlertid gratis å levere fra seg avfall. Da skjønner jeg ikke hvorfor de velger å forsure miljøet med røyk, sier Lein.

– Vil problemet til livs

Han påpeker at søppelbålene ofte er store bål med mye energi.

– Heldigvis får vi god hjelp av publikum og folk er klare over at det er ulovlig. Vi vil problemet til livs, og synes det er synd at vi må bruke tid på dette som vi kunne brukt til andre oppgaver, sier Lein.

I forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i småovner heter det at brenning av avfall og biologisk materiale kan gi store utslipp av blant annet tjærestoff, dioksiner og tungmetaller.

Det kan medføre helse- og miljøproblemer lokalt, og det er særlig personer med kroniske luftveissykdommer og allergiproblemer som rammes av røyken.