Lørdag 4. august møttes ordførere fra hele Trøndelag til dyst i baneskyting under Landsskytterstevnet på Stjørdal. Den såkalte "Ordførerduellen" var svært populær blant Fosen-ordførerne, som hadde en strålende dag over fjorden.

Best på Fosen

Ordfører i Osen kommune, John Einar Høvik (Ap) er godt fornøyd med egen prestasjon og kan slå i bordet med en sjetteplass sammenlagt, som også var det beste resultatet blant fosningene i konkurransen. Han poengterer at det viktigste likevel var å ha det artig.

- Jeg hadde bare en runde på torsdagskvelden for å forberede meg. Jeg er en ivrig elgjeger, men har ikke skutt særlig mye med banegevær før. Alle ordførerne fra Fosen ble slått, så det er jeg godt fornøyd med, sier en tilfreds Høvik.

Han mener de er privilegerte som får lov til å være med å promotere skyttersporten ved å delta i en slik konkurranse.

- Når jeg snakker med alle mine kolleger virker det som alle har hatt en kjempedag. Skyting er en sport for alle, uavhengig av både kjønn og alder og dette er jo faktisk ett av de største idrettsarrangementene som er i året, opplyser Høvik.

Ordfører i Osen kommune, John Einar Høvik (Ap) ble best plassert av Fosen-ordførerne.

Slo landbruksministeren

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) forteller om en morsomt opplevelse. Hun har ingen tidligere skyteerfaring, men greide seg overraskende bra, ifølge henne selv.

- Jeg hadde en og en halv kveld med øving sammen med mentor Tore Olav Moen fra Herfjord skytterlag før dette. Jeg havna vel på nedre halvdel, men jeg tror jeg slo landbruksministeren. Det var bra, sier Stjern og ler.

Til tross for at konkurransen var av det lettbeinte slaget, merket hun likevel at konkurranseinstinktet snek seg innpå.

- Dette er jo en jo en sport, så når jeg ikke gjorde det like bra i konkurranse som jeg gjorde på trening, så ble jeg faktisk litt skuffet, sier hun.

Stjern forteller at skytingen ga mersmak og hun skjønner godt hvorfor folk velger å drive med sporten. Hun får ikke skrytt av Herfjord skytterklubb, som hun representerte under konkurransen.

- Jeg var stolt over å kunne representere Herfjord. De gjør en formidabel innsats for gutter og jenter i alle aldre gjennom hele året, forteller Stjern.

Trente litt på forhånd

Den uvanlige settingen for ordførerne å møtes i ga en fin ramme rundt dagen, mener ordfører i Indre Fosen kommune, Steinar Saghaug (H). Han synes Stjørdal har laget et flott arrangement.

- Det var veldig artig og et skikkelig bra anlegg på Stjørdal. Dessuten mange folk involvert og god stemning, sier han.

I likhet med Høvik, driver også Saghaug med elgjakt. Han var så ivrig at han trente litt på forhånd, ved å prøve børsa to ganger før konkurransen. Saghaug skryter av skyttermiljøet i sin hjemkommune.

- Miljøet er kjempefint både i Rissa og i Leksvik. Det blir nok gode resultater fra Indre Fosen under stevnet, sier han.

Nye perspektiver

Tom Myrvold (H), ordfører i Ørland kommune er godt fornøyd med hjelpen han fikk fra sin mentor.

- Tore Reksterberg fra Ørlendingen skytterlag hjalp meg med det praktiske. Mitt ikkeeksisterende treningsgrunnlag tatt i betraktning, synes jeg det gikk ganske bra, forteller Myrvold.

Han syntes det var gøy å være på Stjørdal. og få se hvor stort Landsskytterstevnet er. Myrvold forteller også om en lærerik dag.

- Det var en del perspektiver rundt skyting jeg aldri hadde tenkt på tidligere. Vi har lært at sporten blant annet har overførbarhet til ungdom med ADHD, for å hjelpe dem med konsentrasjonsevnen. Skyting er også valgfag på flere ungdomsskoler rundt om i landet, fordi det er bra for bevaringen av ro og fokus, sier han.

I Ørland kommune er det godt tilrettelagt for skyting, sommer som vinter. Nå har Ørlendingen skyttelag oppfordret ordføreren til å være med på skytingen.

- Det ga mersmak absolutt, så vi får se hva det blir tid til, avslutter Myrvold.