Søndag 29. juli var Line Arnfinnsdatter Grande på Ørland kirkegård med sin mor for å besøke graven til sin søster. Der møtte de noen nedenfor søsteras gravsted, som hadde fått frastjålet en busk fra gravstedet de skulle besøke. Disse fortalte at de var langt fra de eneste som var berørt.

Mangel på respekt

- Selv hadde vi ikke opplevd å få frastjålet noe fra gravstedet, men da vi kom tilbake på onsdag var alle plantene på gravstedet til søstera mi også fjernet. Det var dratt opp planter og lagt stein over. Ingen dyr kunne gjort dette så det var tydelig at mennesker stod bak, forteller Grande fortvilet.

Line Arnfinnsdatter Grande er skuffet over at folk stjeler på andres gravsted. Foto: Privat

Hun synes det er forferdelig at det ikke utvises større respekt på en kirkegård.

- En plass må folk ha lov til å få fred. Jeg er veldig skuffet over at det finnes slik oppførsel, sier hun.

Etter hendelsen la Grande ut et innlegg på Facebook der hun beskriver det som skjedde. Så langt har hun opplevd stor pågang og mange som har opplevd lignende hendelser.

Vil ikke "stjele" tilbake

For Gunn-Elin Skogstad Lyngvær ved Libra Blomster på Brekstad er ikke dette noe nytt. Hun forteller at de ukentlig opplever at folk kommer innom butikken og er lei seg fordi graven er blitt tom for blomster.

- Jeg har hatt gråtkvalte mødre innom som har laget personlige allehelgenskranser til sine barn som er gravlagt. Disse har de funnet på andre graver, men vil ikke "stjele" dem tilbake.

Lyngvær mener at i situasjonene hvor blomstene ikke er der lenger, kan det også dreie seg om at de ikke har blitt stelt med på en stund.

- Hvis man planter på et gravsted må det stelles. Hvis blomstene blir plantet på våren, og man kommer tilbake i juli, så kan det være noen som har fjernet det fordi det rett og slett var visnet og ikke så bra ut, sier hun.

Dersom man ikke har anledning til å regelmessig holde blomstene i stand selv, oppfordrer Lyngvær å leie noen som kan passe på at de ikke visner.

- Tyveri

Kirkeverge i Ørland, Karen Lervik Stai forteller at hun også fikk meldinger om tyveri av blomster og kranser i juni. Hun forteller om både dyr og vær og vind som flere årsaker til at ting forsvinner fra gravene, men dette er nok dessverre ikke årsaken til alle hendelsene, mener Stai.

- Dette er også situasjoner av tyveri og det er ikke greit. Det har også vært enkelthendelser tidligere, men aldri så mye som i det siste, sier hun.

Men at slikt tyveri har skjedd oftere i det siste enn tidligere, vil hun ikke slå fast. Stai mener at sosiale medier også kan være en årsak til at man hører mye om det nå, fordi folk raskere sier fra. Av og til kan kranser på andre graver også dreie seg om en misforståelse, ifølge Stai.

- Hvis noen ser en krans som ligger på bakken, kan det være at de legger den på den nærmeste graven fordi de tenker at den har falt fra denne og satt den på plass der de trodde den hørte hjemme, sier hun.

Stai synes det er fint med synliggjøring rundt denne problemstillingen og mener det er viktig at folk snakker om det.

- Jeg tror mange blir sjokkert over at dette i det hele tatt foregår. Andre tenker kanskje at det ikke er så farlig med blomstene og lysene som er satt opp på gravstedene, men dette er faktisk viktige symboler for folk, påpeker hun.

Karen Lervik Stai oppfordrer folk til å merke ting de legger på gravstedene med navn. Foto: Audun Fegran Kopperud

- Bør merkes med navn

I kommentarfeltet på Line Arnfinnsdatter Grandes innlegg blir bruk av overvåkningskamera nevnt som en mulig løsning. Stai mener dette er et stort spørsmål uten et enkelt svar.

- Å sette opp overvåkningskamera er ikke bare lett. Man kan jo tenke med seg selv om man vil bli overvåket når man sørger ved graven og kanskje helst vil være alene. Da er det slett ikke sikkert at overvåkning er svaret.

Nå oppfordrer Stai folk til å være oppmerksomme i tiden framover og i tillegg merke lykter og andre ting på gravstedene med navn.

- Dersom man setter navn på, vil det nok kreve en del mer fra folk for å ta med seg gjenstander fra gravstedene hjem, poengterer hun.

Stai vil nå ta opp saken i det kirkelige fellesrådet i Ørland som er ansvarlige for Ørland kirkegård.

Privat eiendom

Dersom politianmeldelser skal bli aktuelt ved slike hendelser, må dette skje gjennom fester av gravstedet, ifølge Stai.

- Hver enkelt gravsted er privat eiendom. Vi som er ansatt kommer til å være oppmerksomme i tiden som kommer, men har dessverre ingen mulighet til å ha vakter som kan holde vakt hele døgnet, sier hun.