Ørlendingen hadde hatt inspeksjon på en værstasjon i den skogkledde namdalskommunen den svært varme sommerdagen.

«Da jeg kjørte fra Namsskogen var det 25 grader. Det var svak nordøstlig bris. Jeg kjørte utover mot Fosen, og temperaturen økte jevnt, og da jeg kom til Botngård viste måleren på bilen 30 grader. Videre viste den 31 grader da jeg kom heim på Opphaug», skriver Bretting på sin Facebook-profil.

Rekorden

Til Fosna-Folket forteller ørlendingen at han begynte å bli bekymret for at noe var galt med bilen da han passerte Botngård.

- Jeg hadde jo aldri sett temperaturer på 30-tallet uti her, påpeker Bretting.

Værtjenesten på Ørland hovedflystasjon målte hele 31,8 grader denne uvanlig varme augustdagen i 2002. Dette er fremdeles den varmeste temperaturen som noen gang er målt på Ørlandet.

Tørke og skogbrann

«Tørke truer Fosen», lød hovedoppslaget i Fosna-Folket den 20. august 2002.

«Tomme brønner og vassverk med minimalt tilsig skaper store problemer for mange fosninger. I Rissa har brannvesenet i snart fire uker kjørt ut drikkevann, hovedsakelig til gårdsbruk som er rammet av tørken. Og i Roan oppfordrer kommunen folk om å vise måtehold med forbruket av vann», het det videre i forsideingressen.

I august 2002 var det ekstremvarme på Fosen.

Ingen tvil om at august i 2002 var uvanlig varm. I Steinvikfjellet i Bjugn brøt det ut en skogbrann i de dagene da varmerekorden ble satt. Et helikopter var i aksjon for å få kontroll på flammene.

Brannvesenet måtte trå til for å kjøre ut vann i 2002.

- Ekstremår

1958 var en varm sommer på Fosen, opplyser den nå pensjonerte meteorologikonsulenten Thor Bretting.

- Den 1. juli det året ble det målt 24,3 grader i døgnmiddeltemperatur på Ørlandet, opplyser han.

Bretting forteller at døgnmiddeltemperaturen i grove trekk vil si temperaturen morgen og kveld samt maksimum- og minimumstemperaturen delt på fire. Den høyeste julitemperaturen som ble målt i Ørland i 1958 var 29,3. Den rekorden sto i flere tiår.

- Kulderekorden på Ørlandet er også fra 1958. Den 26. februar ble det målt 20,5 minusgrader. 1958 var et ekstremår, påpeker Bretting.

Summer of 66

Vi spoler frem til sommeren 1966. Det året England vant Fotball-VM på hjemmebane og John Lennon uttalte at The Beatles var mer populære enn Jesus. Den 18. juni dette året ble det målt 29,4 varmegrader på Ørlandet. Det var ny rekord.

I arkivet er det lite værstoff å finne i Fosna-Folkets spalter fra 1966. Den gang tok faktisk avisa sommerferie, men det var først etter at varmerekorden ble satt.

Fosna-Folket tok sommerferie i 1966.

«Vi vil gjerne minne om at neste Fosna-Folk, som altså kommer ut 1. juli, blir det siste før ferien. Vi tar da en (velfortjent – synes vi nå selv da) fellesferie- og kommer igjen med nr. 26 den 5. august. Ferie må vi ha, og vikar nytter det ikke å forsøke seg med i denne redaksjonen og dette trykkeriet, så våre lesere får bare finne seg i å savne oss en stund», skrev redaktør Ada Schwabe Einarsen.

De som hadde noe presserende å meddele allmennheten ble henvist til «telefonstolper og oppslagstavler».

«Samt (med tungt hjerte) Trondheimspressen…», tilføyde redaktøren som helt sikkert tok seg en svært fortjent sommerferie denne rekordsommeren for 52 år siden.

«Et stykke Hawaii», skrev Fosna-Folket om Hosnasand sommeren 1980. I dag er stedet en svært populær turistmagnet, stort sett takket være Strandbaren og Stokkøya sjøsenter.

Rekordkamp

Vi hopper frem til 1980. Det året nevnte Lennon ble skutt og England røk på hodet ut allerede i gruppespillet i Fotball-EM. I slutten av juli var det rekordfeber på Fosen.

«Satte vi ny varmerekord i går», slo Fosna-Folket opp på forsiden den 31. juli.

«Muligheten var der så absolutt da vi hadde kontakt med Værtjenesten på Ørland i går morges, men da man regnet med at maksimumstemperaturen ville måles mellom klokka 13.00 og 16.00, kunne vi ikke få med en eventuell rekord i dagens avis», sto det videre.

Varmerekorden fra 1966 sto fremdeles. Denne var nylig tangert da Fosna-Folket spekulerte i ny rekord den 31. juli 1980. Av artikkelen går det også frem at hele sommeren det året var av det varme slaget.

«Vi har allerede slått statistikken som forteller at Fosen kan regne med 16 sommerdager med temperaturer over 20 grader i løpet av juni, juli og august. I juni i år hadde vi 9 dager med mer enn 20 grader, og i juli hittil 9. Og noe godt og varmt vil vel årets august også bringe. Det vi ønsker oss nå er selvsagt en tropenatt eller flere», skriver artikkelforfatteren.

Men i 1980 ble det med tangering av varmerekorden fra 1966. Den 31. juli, da Fosna-Folket stilte spørsmålet om ny varmerekord, stoppet kvikksølvsøylen på 28,5 grader.

I neste utgave kunne Fosna-Folket fortelle at det likevel ikke ble noen varmerekord.

Nesten

Etter den strålende 1997-sommeren med tusenårsjubileet i Trondheim, kom rekordvarme 2002. På 2000-tallet har det flere ganger blitt målt temperaturer oppe på 30-tallet på Ørlandet, forteller meteorologikonsulent Bretting. 31,8 grader fra 2002 står imidlertid fremdeles som varmeste Ørland-temperatur noensinne.

Sist lørdag holdt den imidlertid på å bli slått. Det stoppet imidlertid på 30,4 grader på Ørlandet. Det holdt imidlertid til å slå julirekorden på 29,9 grader fra 2014.