«Som faglig råd anbefaler vi at man ikke går videre med planen. Vi vil ikke kunne utelukke en innsigelse til planen som da må behandles politisk i Fylkesutvalget.» skriver Trøndelag fylkeskommune i sitt høringssvar til oppstartet av reguleringsarbeid av et boligfelt i Fosenfjellet på Storfosna i Ørland kommune.

Fylkeskommunen mener det eksisterende boligområdet på Storfosna gods er bedre egnet til nyboliger enn Fosenfjellet med tanke på landskap, naturinngrep, transport og lokal samfunnsutvikling.

På grunn av ferieavvikling, skriver fylkeskommunen at de vil komme med en uttalelse om kulturminner etter høringsfristens utløp.

«Bytte»

I dag er et område på 148 dekar ved selve godset på Storfosna regulert til boligformål. Storfosna gods ønsker i stedet å få regulert et område på 156 dekar på Fosenfjellet til boliger i stedet, og så å tilbakeregulere dagens boligområde til landbruksformål som et slags bytte.

I vår møttes representanter for Ørland kommune og Storfosna gods for å ha et oppstartsmøte for arbeidet, og et reguleringsforslag ble lagt ut på høring i slutten av juni.

Høringsfristen er satt til midten av august.

Boligfeltet nord på Fosenfjellet er tenkt fordelt på flere mindre områder. Disse er igjen tenkt bygd ut i flere runder. Foto: Kystplan

- Må i kommuneplanen

Fylkeskommunen skriver i sitt høringsbrev at en omdisponering av dagens område for boligbygging like ved selve godsbygningen til LNF-formål er en prosess som bør gjøres som del av arealdelen av Ørland kommunes kommuneplan.

«Kommuneplanens arealdel fastsetter framtidig arealbruk for området og kommunestyrets vedtak er bindende for nye tiltak eller utvidelser av eksisterende tiltak, som blant annet opprettelse og endring av eiendom.» skriver fylkeskommunen.

«Tiltak må ikke være i strid med planens formål eller generelle bestemmelser. Kommuneplanen er gjennom Plan- og bygningsloven underlagt en omfattende beslutnings- og medvirkningsprosess der både offentlige og private interesser har hatt muligheten til å delta», heter det videre.

De stadfester at alle reguleringer som omgjør områderegulering eller betyr endringer av kommuneplanens arealdel må behandles som nettopp det, endringer i kommuneplanens arealdel.

Urørt

I sitt planforslag skriver Storfosna gods at hele Storfosna er registrert som et helhetlig kulturlandskap. Derfor mener de at makebyttet med de to boligområdene ikke vil føre til endringer i totalbelastningen for kulturlandskapet. Like store områder blir beslaglagt til boliger og like store områder blir satt til side til natur og landbruksformål på godset.

Her er heller ikke fylket enig. De påpeker at området på Fosenfjellet ligger lenger fra eksisterende bebyggelse og derfor

«Området framstår som urørt, og med lite vegetasjon. Sammenhengende urørte naturområder er også en viktig kvalitet for friluftslivet.» skriver fylkeskommunen i sitt foreløpige høringssvar.

«Etter vår mening ligger det eksisterende planlagte boligområdet bedre til enn det foreslåtte boligområdet på Fosenfjellet når det gjelder landskap, naturinngrep, transport og lokal samfunnsutvikling. Selv om Fosenfjellet unektelig har kvaliteter i form av utsikt, vil vi slik anbefale å holde fast på det eksisterende planlagte boligområdet framfor å bygge på Fosenfjellet.»

Reguleringen tunnel og påfølgende vei på Storfosna ligger inne i reguleringsplanene for Ørland kommune som en lang rød strek. Boligområdet Storfosna Gods ønsker å regulere tilbake til landbruksformål er markert i gult i plankartet. Foto: Geovekst og Statens kartverk

Ferietid

Fylkeskommunen skriver at de ikke får til å ha en uttalelse fra arkeolog om planene for boliger på Fosenfjellet innen høringsfristen midt i august på grunn av ferieavvikling.

«Vår endelige uttalelse i saken ettersendes når det foreligger en avklaring mht. kulturminner.» skriver de i sitt høringssvar.

Ørland kommune har også flere andre reguleringsplaner ute på høring denne sommeren.

Fylkesmannen skriver i et brev at de ber om å få forlenget fristen til å uttale seg om ny områdeplan for Uthaug og også med en uttalelse til regulering på Meieritomta nord i Brekstad med fjorten dager. Også der er ferieavvikling grunn til ønske om mer tid.