Fredag 20. juli ble fellingstillatelsen på Fosen-bjørnen forlenget til neste fredag 27. juli, klokken 12.00. Beitelagsleder i Leksvik, Kristoffer Moan mener dette er en selvfølge.

- Dette er ingen seier. Det ville vært galskap å ikke forlenge. På sommerstid regner jeg med at de kommer til å forlenge uansett, sier han.

Moan forteller at de nå forventer å få forlenget søknaden så langt som til ut november, dersom bjørnen ikke tas. Tidligere har ikke dette vært en vanlig praksis, men Moan mener at bjørnen skal ut, koste hva det koste vil.

- Om det er juli eller november, er klinkende likegyldig, sier han.

Håper på kaldere vær

Med varmere vær er det nå igjen vanskelig å tolke alarmer fra sauenes radiobjeller. Fredag 20. juli forteller Moan at alle alarmene han har fått, har dreid seg om sauer som ligger i ro på grunn av varmen.

- Nå håper vi på kaldere og våtere vær. Virkemidlene vi har til rådighet vil fungere mye bedre og sjansene for å ta dyret øker betraktelig, forteller han.

I helga håper Moan at både skadefellingslag, saueeiere, frivillige og Miljødirektoratet blir med på letingen etter nye kadavre.

- Det er tross alt Miljødirektoratet vi leter for, sier han og peker på ansvaret for å ta ut bjørnen som han mener ligger hos myndighetene.

Nok et avslag

Torsdag 19. juli fikk Indre Fosen nok en gang avslag på bruk av løs, på drevet halsende hund i arbeidet med å felle bjørnen. I avslaget fremkommer det at "Miljødirektoratet anser det som tvilsomt at løs, på drevet halsende hunder, i dette tilfellet, kan gi en tilleggsverdi utover den hundebruk som allerede er tillatt". Moan mener avslaget er håpløst.

- Jeg forventer at ordførerne på Fosen går sammen og klager på avslaget. Argumentene mot å bruke plothund er urimelige, sier han.

Selv om bruk av slik hund ikke godkjennes av Fylkesmannen, kommer det fram i avslaget fra Miljødirektoratet at det unntaksvis kan åpnes for løs, på drevet halsende hund. Betingelsen er da at hundene inngår i bistand fra Statens naturoppsyn til skadefellingslaget. Det argumenteres her for at SNO bidrar til best mulig kompetanse hos hund og hundefører.