Talsperson for Grønn Ungdom og fosning, Ola Eian mener på generell basis at det er feil å drive jakt på et dyr som i Norge er utrydningstruet.

- Det er fattet vedtak om at det skal være 13 kull av brunbjørn årlig. I fjor var det bare sju som fikk unger, påpeker han.

1800-tallets utrydningspolitikk førte til at det nesten ikke finnes ulv og bjørn på Fosen i dag, ifølge Eian. Han mener at det fortsatt eksisterer en utrydningspolitikk, da man tar ut en truet art som bjørnen.

- Hvis man fortalte en fosning om et land i Asia der det bare var 50 hunndyr igjen av en tiger, mener man da at man skal prøve å redde bestanden fra å bli utrydda, eller skal man skyte den? I Norge er det om lag 50 hunndyr igjen av brunbjørnen. Man må finne andre tiltak enn å skyte dyrene, sier han.

Mer i utmark

Bjørnen som nå befinner seg på Fosen er et streifdyr som normalt sett ikke skal være der. Eian synes saken er vanskelig.

- Bjørnebestanden er for lav. Hvis vi ikke tåler et streifdyr som går på Fosen, så sier vi samtidig at det heller burde være én mer som går i andre områder. Det vil alltid være en risiko å ha dyr i utmarka og noen av dem dør av rovdyr. Så er spørsmålet hvor mange som må dø før det er et problem, sier Eian.

Han mener det bør være veldig kritisk før dyrene har det bedre på fjøset enn ute i det fri. Selv om man risikererer tap av dyr ved å la dem være i utmarka, mener Eian at man også må huske på alle de positive aspektene.

- Vi burde ha dyrene våre mer i utmark og ikke mindre. Regjeringens landbrukspolitikk er årsaken til at vi i dag bare bruker halvparten av alt fôret som finnes i utmarka. Subsidiene gjør at det lønner seg å motta importert fôr fra Brasil, heller enn å ha dyrene ute på lokale beiteressurser.

Forholdet mellom by og land

Miljøpartiet de Grønne er derimot ikke prinsipielt i mot jakt på bjørn som beviselig tar mange husdyr, ifølge Eian. Dersom dette er eneste løsning, er han enig med Fosen-bøndene i at staten burde ta ansvar for å ta ut bjørnen. Han mener rovdyrkonflikten ikke bare handler om tap av rovdyr, men at det er en kompleks sak som dreier seg om forholdet mellom by og land og at bøndene må forholde seg til ekstraarbeid bestemt av myndighetene.

- I dag ikke lett å drive lønnsomt som bonde, og når det kommer rovdyr inn i bildet, blir det enda mer arbeid for dem. Her burde de blitt kompensert, for jakta går ut over andre deler av virket deres, mener Eian.