Advarer forsatt mot å plukke skjell på Fosen

I sitt blåskjellvarsel for den kommende uka, advarer Mattilsynet mot å spise skjell plukket på Fosen.

Illustrasjonsbilde av blåskjellgryte.  Foto: NTB Scanpix

Nyheter

Fredag 20. juli kom Mattilsynets nyeste blåskjellvarsel.

Både for målepunktet på Straumen i Botn i Rissa og Askerholmen i Åfjord kommune råder Mattilsynet mot at man spiser blåskjell som plukkes ute i naturen.

Begge steder er det prøver tatt 16. juli som viser E. coli over faregrensene for blåskjell som oppgis som grunnen for å advare mot å plukke og spise blåskjell i området til 27. juli. Da kommer nytt varsel med nye råd.

Gjelder andre skjell

Blåskjellvarselet gjelder for skjell man selv plukker i fjære og sjø. Skjell som dyrkes og selges i butikker er kontrollert av Mattilsynet, opplyser de på sine nettsider.

«Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.» heter det på siden for blåskjellvarselet.

Tidligere i år utdypet Anne Kari Hansen, som er inspektør i Mattilsynets avdeling for Trondheim og omland til Fosna-Folket hva det innebærer

- Ulike typer skjell tar opp alger der det kan være uønskede stoffer på forskjellige måter. Samtidig går giftstoffene også inn i andre typer skjell også. Blåskjellvarselet gjelder for andre typer skjell, som for eksempel kamskjell, sa hun da.