Totalt er det snakk om 5000 liter linolje som har lekket. Lekkasjen skal ha skjedd i forbindelse med mottak av olje fra en båt.

Brannvesenet opplyste søndag forrige uke at Kystverkets beredskapssenter ville bli varslet om forholdet.

Håndtering

I et brev datert 15. juli ber gir Kystverket nå et pålegg til selskapet om å frambringe ytterligere opplysninger om lekkasjen og håndtering av hendelsen.

«Vi har fått opplyst at Brannvesen har samlet opp ca 4000 liter, og at Industrivern nå aksjonerer mot oljeutslipp», heter det i brevet.

Industrivernet er industriens egen beredskap som kan håndtere branntilløp og lekkasjer av gass og olje. Industrivern er et lovpålagt krav for de fleste store og mellomstore industribedrifter.

Miljøkonsekvenser

Kystverkets beredskapssenter pålegger Marine Harvest, uten hinder av taushetsplikt, å gi opplysninger om forurensing, iverksatte tiltak, effektiv av iverksatte tiltak og en vurdering av miljøkonsekvensene av utslippet.

Frist for å gi tilbakemelding var onsdag denne uka.

Samferdselsdepartementet er statlig myndighet i saker som berører akutt forurensing, men myndighet og ansvar er delegert til Kystverket.

Spredte seg

Om lag 1000 liter matolje havnet i sjøen under søndagens uhell, og flere nærliggende områder har denne uka observert et hvitt oljelag i havoverflata i fjærene. Blant annet er det gjort observasjoner av dette på Oksvoll og Nes i Bjugn.

Både fabrikksjef Claes Jonermark og Johan Uthus i Fosen brann- og redningstjeneste har uttalt til Fosna-Folket at linoljen ikke skal være skadelig for miljøet. Linolje er en plantebasert olje.

Slik svarer selskapet

I et tilsvar til Kystverket skriver Marine Harvest at oljen ikke klassifiseres som miljøskadelig, men at produktet ikke må ledes ut til kloakk eller vannløp eller deponeres hvor det kan påvirke jord eller overflatevann. Oljen skal være lett nedbrytbar, og regnes ikke som farlig avfall.

Ifølge selskapet var en ansatt ved fabrikken tilstede da linoljen skulle lastes over fra båten klokken 04.30 søndag. Oljetanken skal ha blitt full, noe som resulterte i oljespill i sjøen. Selskapet skriver at man burde sjekket alle barrierer i forkant av mottaket for å ha unngått lekkasjen.

Begrense spredning

Da uhellet først var ute ble det satt i gang tiltak for å begrense spredning av oljen fra basseng til sjø. Da brannvesen kom til stedet ble det også lagt ut lenser for å hindre spredning. Oljeseparatoren skal ha blitt tømt slik at ytterligere olje ikke skulle havne i sjøen.

All olje fra sjøen skal ha blitt sugd opp innen klokka 09.30 søndag, og alt oljespill skal ha blitt oppbevart i kontrollerte basseng designet for formålet.