Forrige helg var det duket til 160-års dag ved Kysthotellet på Brekstad.

Tidligere Bjugn-ordfører Arnfinn Astad og kona Eldrun fyller begge 80 år i år, og feiret begivenheten med familie og venner, god mat og drikke. Mens Eldrun fyller år i oktober, ble Arnfinn 80 år den 15. juli.

Helsa som avgjør

– Jeg merker ingen forskjell, sier jubilanten og lener seg tilbake i godstolen hjemme i leiligheten i Botngård.

Alder blir bare et tall for Arnfinn. God helse kommer først. Og foruten at han er blitt svaksynt med årene, holder han seg svært godt.

– Livet som pensjonist er behagelig så lenge man er noenlunde frisk. Jeg har vært heldig. Det er mye flaks, sier han.

Pensjonisttilværelsen kom litt brått på for Arnfinn da han i 2014 valgte å fratre som ordfører i Bjugn etter femten år som kommunens øverste politiske leder.

Sorg eller befrielse

Fra et liv med full timeplan og telefonsamtaler og møter – til plutselig å ha all verden med tid.

– Telefonen sluttet å ringe. Som ordfører brukte jeg utallige timer i telefonen, og det oppdaget jeg ordentlig først da jeg sluttet.

Han klarer ikke helt å bestemme seg for om stillheten var en sorg eller befrielse. Men politikken er han ferdig med for lengst.

– Det er klart man har det i blodet. Jeg har drevet med organisasjonsarbeid i hele mitt voksne liv. Det ble et tomrom, men det visste jeg at ville komme. Jeg visste også da jeg gikk av som ordfører at jeg ikke skulle tilbake til arbeidslivet. Men jeg savner ikke politikken, sier han.

Skulle ikke bli værende

Arnfinn ble født i Molde i 1938. Som ung og lovende begynte han på Luftforsvarets befalsskole i 1958, og ble etter endt utdanning sendt til Ørland flystasjon i den såkalte «plikttiden».

– Jeg var bestemt på at jeg skulle flytte når jeg var ferdig med plikttiden min, minnes han.

Slik ble det ikke. Arnfinn fikk jobb som befal ved elektronikkskvadronen på flystasjonen, og forelsket seg i Eldrun fra Ørland. I 1968 flyttet han til Bjugn, og i 1975 ble han valgt inn i kommunestyret og formannskapet som representant for Arbeiderpartiet.

Fagforeningsmann

– Jeg var veldig engasjert i fagforeningsarbeid gjennom Norsk offiserforbund. Vi sloss den gangen for å bevare flystasjonen, som var nedleggingstruet. Det var ikke før jeg ble valgt inn i kommunestyret at jeg ble skikkelig politisk engasjert, forteller han.

Arnfinn er ikke kjent for å gå halvhjertet inn for noe, og i perioden 1980 til 1987 ble han valgt inn i Sør-Trøndelag fylkesting. I 1999 ble han ordfører i Bjugn, og tok over kjedet etter Arent Henriksen (SV). Jobben var hans i femten år, før han selv valgte å gå av – ett år før kommunevalget i 2015.

Mange kontroverser

– Jeg var sliten når jeg ga med som ordfører. Og jeg kjente at det skulle bli godt å være bare pensjonist, sier han.

For det ble femten svært innholdsrike år ved roret, og kampene har vært mange. Arnfinn husker spesielt lokaliseringsstriden rundt Fosen videregående skole i 2000.

– Fylkespolitikerne hadde mer eller mindre bestemt seg for å legge skolen til Brekstad. Det ble det første store slaget, nemlig å overbevise dem om å velge Bjugn i stedet. Et skolesenter er svært viktig for en kommune. Til slutt ble det vedtatt med en stemme overvekt å legge skolen til Bjugn. Det var et spetakkel uten like, og vi var slitne på begge sider etter den affæren, forteller han.

Framtidstro

– Bjugn hadde ikke vært det samme uten videregående skole. Det ga oss framtidstro og ble en forløper til ishallen og andre prosjekter i kommunen, sier han.

At naboskapet med Ørland ikke bestandig har vært rosenrødt, er Arnfinn den første til å innrømme. Han var selv involvert i flere prosesser og diskusjoner rundt sammenslåing av de to kommunene, men det lyktes ikke. Astad oppfordret bjugningene til å stemme nei til fusjon i folkeavstemminga i 2014.

Nå har Stortinget brukt tvang, og Ørland og Bjugn blir ett rike fra 1. januar 2020.

– En sammenslåingsprosess er alltid en kamp om posisjoner. Vi klarte ikke å bli enige om hvor kommunesenteret og andre sentrale funksjoner skulle ligge.

Basen til Fosen

Noe av det Arnfinn er mest stolt av fra tiden som ordfører, var imidlertid et resultat av svært godt samarbeid mellom de to kommunene. I 2011 jobbet han tett med ordførerkollega Hallgeir Grøntvedt (Sp) i Ørland for at politikerne skulle vedta Ørland som Norges hovedflystasjon framfor Bodø.

– Jeg mente bestemt at Ørland var den riktige geografiske plasseringen for en hovedflystasjon. Den ligger midt i landet, med stort luftrom. Etter min mening var Ørland best for både Forsvaret, Norge og NATO, sier han.

Arnfinn bedrev intens lobbyvirksomhet mot det brede kontaktnettet han hadde i Arbeiderpartiet.

– Som et gammelt ektepar

– Vi som satt i posisjon til å påvirke utfallet, gjorde det vi kunne. Vi argumenterte sterkt for Ørland som base, sier han og understreker at det var mange som bidro i kampen om hovedflystasjonen.

– Jeg var slett ikke alene. Det var flaks og dyktighet som ledet til vedtaket i 2012. Vi var mange som samarbeidet godt, og jeg og Hallgeir Grøntvedt ble nesten som et gammelt ektepar i den perioden. Vi reiste jo til Oslo sammen i ett sett, og diskuterte så busta føyk. Men det var ei utrolig spennende og artig tid, sier han.

Han er ikke tvil om at Ørland flystasjon ville blitt nedlagt dersom Bodø hadde blitt valgt som hovedflystasjon.

Fikk mange spørsmål

– Og mange arbeidsplasser ville gått tapt. Det var en viktig drivkraft i meg som politiker. Å være med å skape arbeidsplasser, sørge for at folk har en jobb å gå til og ei lønn å leve av. Det betyr så mye, både for den enkelte og samfunnet rundt.

Det var ikke ukontroversielt i alle kretser at ordføreren i Bjugn engasjerte seg så sterkt for å «berike» Ørland med en slik etablering.

– Jeg fikk spørsmålet mange ganger. Hvorfor engasjerte jeg meg når basen skulle legges til Ørland og ikke Bjugn? Da svarte jeg at det handlet om arbeidsplasser for hele regionen, og ikke minst et godt forsvar, sier han.

Ikke syvende far i huset

Selv om sammenslåingsprosessen med Ørland ikke bar frukter i hans tid som ordfører, er Arnfinn optimistisk på vegne av nye Ørland kommune.

– Sett utenfra virker det som om prosessen går bra. Ordførerne gjør en jobb det står stor respekt av, for det er en krevende balansegang, sier han.

Arnfinn følger med i nyhetsbildet og holder seg oppdatert på lokalsamfunnet, men renner slett ikke ned kontordøra til etterfølger Ogne Undertun (Ap).

– Nei, når jeg låste døra bak meg for siste gang så sa jeg til meg selv at jeg ikke skulle tilbake. Jeg har ikke sansen for å være noen syvende far i huset. Men jeg synes det virker som at Ogne gjør en god jobb.

Forholdet til pressen

Arnfinn leser imidlertid aviser og nyheter med en klype salt.

– Jeg har hatt mye erfaring med pressen opp gjennom årene, og er det noe jeg vet så er det at de vinkler ting på sin måte. Jeg har vært i klinsj med både Fosna-Folket og Adresseavisen i min tid som ordfører, men samtidig er det utrolig viktig at vi har presse som skriver om lokalsamfunnene våre. Det er ikke alltid man har vært enig om saker og ting, men jeg har aldri gjemt meg for journalistene. De har på sett og vis vært mine beste og billigste valgkampmedarbeidere.

– Hvordan da?

– Presseoppslag, både på godt og vondt, gir eksponering. Og det setter i gang diskusjoner om lokalpolitikk rundt middagsbordene, sier han.

Vekst i Bjugn

Bjugn er i dag blant kommunene på Fosen som vokser desidert mest i folketall. Det gleder Arnfinn.

– Noe av det jeg er mest stolt over er at vi klarte å få Marine Harvest til å etablere seg på Valsneset. Det satt langt inne, og jeg hadde mange tunge stunder før de åpnet fabrikken i 2014. Men det var en viktig seier for Bjugn. Veksten i folketall viser at man har fått til noe riktig, og jeg er glad for at jeg har fått lov til å være med på å skape noe av det.

– Og jeg er helt sikker på at veksten vil fortsette i nye Ørland kommune, legger han til.

Barn og barnebarn

Arnfinn har en førti år lang karriere i Forsvaret bak seg, og en rikholdig politisk karriere både på fylkes- og kommunenivå. Nå er det imidlertid helt andre ting som opptar 80-åringen.

– Det er barn og barnebarn. Jeg har tre voksne barn og fem barnebarn. At det går bra med familien betyr mye for meg. Også har jeg vært svært heldig med hun som jeg gikk meg på for mange, mange år siden, sier Arnfinn med henvisning til kona Eldrun.

– Hva er det viktigste du har lært så langt i livet?

– Jeg har lært at jeg ikke har lært noen verdens ting, ler han.