Onsdag 18. juli ble det funnet seks nye kadaver i samme område i Leksvik som bjørnen sist ble observert. Fire av dem er dokumentert som skader påført av bjørn. To av disse var ferske, mens de resterende var noen dager gamle.

Helikopteret i gang

Beitelagsleder i Leksvik, Kristoffer Moan, kan fortelle at det privat innleide helikopteret var i aksjon natt til torsdag 19. juli.

- Helikopteret var i lufta og det ble også brukt et håndholdt varmesøkende kamera, forteller han.

Han er veldig fornøyd med at de nå har fått på plass helikopteret som kan vise seg å være et viktig hjelpemiddel i jakten på bjørnen. Etter hvert vil det også bli benyttet langt mer avansert teknologi i helikopteret i form av et såkalt IR-kamera som har en rekkevidde på 7 kilometer. Dette kan også brukes i sterk vind og regn, i følge Moan.

- Ingenting skal stå uprøvd, slår han fast.

30 bekreftet tatt

Rovviltkontakt Leif Arne Jåma i Statens naturoppsyn kan bekrefte at tallet på dokumenterte sauer drept av bjørn, nå er oppe i 30. Det er nok å gjøre for dem som er ute og registrerer kadavere for tiden.

- I går undersøkte vi seks kadavere og registrerte fire. Denne tredje runden med funn av kadaver på kort tid har vært svært hektisk, forteller Jåma.

De siste dagene har vært hektiske for Statens naturoppsyn. Her blir ett av onsdagens seks kadavere sjekket. Foto: Privat

Væromslag positivt

På dagtid er mange ute på leting etter nye kadavere. Kristoffer Moan forteller at de også følger radiobjellene tett, for å få med seg eventuelle dødsvarsler. Nå skal de også lete i områder de tidligere ikke har gått i.

- Vi må være proaktive. Områdene vi nå skal lete i har det vært lite aktivitet av folk. Den er ikke observert i de to siste dagene, så det kan tyde på at den har flyttet på seg, påpeker han.

Da været har forandret seg til det kaldere og våtere, mener Moan at sjansene for en ny observasjon nå er større. De har fått flere hjelpemidler tilgjengelig og dessuten drar hundene fordel av væromslaget.

- Hunden får bedre teft og luktemulighetene er større. Når det er varmt forsvinner lukta med en gang, mens den nå ligger igjen lengre.

Oppfordrer til leting

Moan er glade for alle som nå bidrar ute i marka og leter etter kadaver. Han oppfordrer flere til å ta turen.

- Der det er kråkefugl eller ørn, indikerer det ofte at det også er et dødt dyr i nærheten. Dette må folk se etter hvis de er ute på leting, sier han.