Hvis det ikke blir påviselig gjort nok tiltak for å gjøre tapene færre, kan Mattilsynet pålegge sauebøndene å trekke inn dyra. Sauebonde og leder for Rissa beitelag, Eivind Myklebust, mener dette er hårreisende.

- Hvis den situasjonen kommer, blir det som om vi overgir området til rovdyrene. Da har de tatt over det beiteprioriterte området, sier Myklebust.

Mangel på fôr

Dersom dyra må trekkes inn, må bøndene ha fôr i fjøset. Myklebust mener dette blir vanskelig fordi de har lagt til rette for utmarksbeite.

- Nå er det i tillegg fôrmangel på grunn av tørken. Dette betyr at jeg må slakte ned en del av beholdninga, dersom de må trekkes inn, forteller Myklebust fortvilet.

På den andre siden forstår han en eventuell reaksjon fra Mattilsynet, med alle lidelsene som nå skjer i utmarka. Mange lam går alene og dyrevelferden er veldig dårlig. Myklebust beskriver situasjonen som veldig vanskelig for beitenæringa.

Utfordrende å dokumentere

Dette er den første gangen at beitenæringa opplever tap som følge av bjørn. Myklebust er nå usikker på hvilke muligheter de har for erstatning.

- Det er følgeskadene jeg er spesielt spent på hvordan blir håndtert med tanke på erstatning. Mange lam går nå uten mor og det kommer til å bli mye dårligere tilvekst. Jeg er slettes ikke sikker på om de klarer seg i det hele tatt, forteller han.

Myklebust trekker fram store utfordringer med å finne kadaver tidsnok før de må melde dem inn til Statens naturoppsyn. Hvis de ikke klarer denne fristen, risikerer de avkortning i erstatningen av tapet. Han mener Fylkesmannen bør tillegges mer ansvar enn slik det er i dag. Å skaffe dokmentasjon på alle skadene beskriver Myklebust som en voldsomt ressurskrevende oppgave.

- Fylkesmannen legger alt ansvaret på oss. Hvert år kreves det dokumentasjon på all skade, sier han.

Søkt om plothund

Det er sendt inn en søknad til Miljødirektoratet om bruk av løs på drevet halsende hund (plothund) i jakten på bjørnen. Myklebust forteller at svaret lar vente på seg, men forventer at det er på plass i løpet av dagen.

- Vi har lokalisert hvor bjørnen er og alle tiltak bør iverksettes nå. Det bør effektiviseres et uttak med en gang, sier beitelagslederen.

Han mener at ansvaret for bjørnen sitter hos Miljødirektoratet.

- Andre bønder kan godt be meg om å hente sauer som har beita på deres innmark. Da gjør jeg det. Men da må man kunne be Miljødirektoratet fjerne bjørnen som er på vår beitemark også, poengterer Myklebust.