Aune bor i Trondheim, men er i sommer på hjemlige trakter sammen med familie på Oksvoll i Bjugn. Mandag skulle Jan Arthur, sønnen Sven Johan (6) og nevøen David (11) ned i fjæra ved campingplassen for å fiske og bade i godværet, da det et utrivelig syn møtte dem.

– Klissete konsistens

I vika hadde det samlet seg et hvitt oljelag i sjøoverflata.

– To håpefulle gutter hadde gledet seg til å fiske og bade, men det ble spolert av dette griseriet. Det virker som det har blitt bare verre og verre utover dagen, sier Jan Arthur.

– Det har en klissete konsistens, nesten som sukkerspinn. Og det lukter maling, sier han.

Han mistenker at griseriet skyldes oljelekkasjen som oppstod ved Marine Harvests fiskefôrfabrikk søndag morgen. Mellom 5000 og 6000 liter matolje lekket ut, og minst 1000 liter endte opp i sjøen da fabrikken skulle ta imot oljen fra en båt.

Har spredt seg

Både politi og brannvesen rykket ut til fabrikken søndag morgen, og ifølge Joakim Andresen i 110-sentralen pumpet brannvesenet opp 4000 liter olje. Resten skulle fabrikken ordne opp selv, opplyste han.

Mye kan tyde på at noe av oljespillet har spredt seg til fjæra ved Oksvoll, som ligger like i nærheten av fabrikken. Fosna-Folket har også fått tips om at det er lignende oljesøl ved Islandsvika på Nes i Bjugn.

Jan Arthur synes det er overraskende at ingen tar grep for å rydde opp oljesølet.

– Det går ikke an å ha det slik. Så stille som sjøen er nå hadde ikke vært noe problem å tatt det opp med lensesystemet som brukes. Det er ikke akkurat en liten mengde olje, slår han fast.

Slik så det ut ved Islandsvika på Nes. Foto: Tipser

Ryddet opp

Da Fosna-Folket tok kontakt med fabrikksjef ved Marine Harvest, Claes Jonermark, mandag formiddag var ikke fabrikksjefen kjent med sølet i fjæra ved Oksvoll, og ville undersøke saken. Kort tid senere ringte fabrikksjefen tilbake og ga beskjed om at Marine Harvest hadde vært på stedet og tatt prøver av oljesølet i fjæra.

– Prøvene viser at det ikke kan utelukkes at det kommer fra oss. Derfor sender vi et team dit i ettermiddag for å rydde opp, sa Jonermark og påpeker at de setter pris på tips fra publikum dersom oljen har tatt seg til andre steder rundt Valsfjorden.

Følger opp saken

– Det skal vi ordne opp i, sier Jonermark.

Rådmann i Bjugn kommune, Ådne Røkkum, opplyser at kommunen har dialog med Fosen brann- og redningstjeneste i forbindelse med oljelekkasjen.

– Brannvesenet har inspisert stedet sammen med politiet og tatt en vurdering. Opplysningene vi har fått tyder på at oppryddinga er under kontroll, og at det er snakk om vegetabilsk olje som har lekket. Utover det kan jeg ikke uttale meg, sa rådmannen mandag.

Johan Uthus i Fosen brann- og redningstjeneste opplyste mandag at også brannvesenet ville følge opp oljesølet i fjæra ved Oksvoll.

– Regnes ikke som farlig

– Oljen som var lekket i nærheten av fabrikken ble tatt opp, men det er ikke umulig at noe kan ha spredt seg. Derfor skal vi se nærmere på det, sa Uthus.

– Er dette farlig?

– Det regnes ikke som farlig, og det er et naturprodukt, sier Uthus.

Tirsdag morgen kunne Jan Arthur Aune bekrefte at et team fra Marine Harvest hadde vært i fjæra ved Oksvoll for å rydde.

– Ja, det holdt på til sent i går kveld. Jeg har ikke sett hvordan fjæra ser ut ennå, sier han.