- Normalt tilrår vi ikke søndagsåpning med mindre det er snakk om veldig spesielle arrangement med store folkemasser som vil ha stor betydning for den lokale handelsstanden, sier Frode Olsen, som er rådgiver i fagforeningen Handel og kontor i Trøndelag.

Fagforeningen rådet Fylkesmannen til å avslå Ørland kommunes søknad om lov til å ha søndagsåpne butikker i Yrjarsgate under Ørlandsdagene og Ørland sparebank cup 12. august.

Kommunen fikk ikke ha butikkene åpne så lenge de ønsket.

Omstridt

De siste årene har det versert diskusjon rundt det norske lovverket mot generell åpning av butikker på søndager. Diskusjonen har kommet opp flere ganger, uten at det har ført til frislipp så langt.

Det betyr at Ørland kommune må søke Fylkesmannen om å la butikker få ha åpent på søndager når det forelegger «særlige grunner» for det.

«Formuleringa særlige grunner vil kunne omfatte ulike forhold, som også kan variere fradistrikt til distrikt. Større hendingar, som ldrettsmeisterskap, jubileum, stemne, merknader og liknande, og som vedkjem heile eller store delar av ein kommune eller eit distrikt, vil kunne danne grunnlag for dispensasjon. Det same gjeld periodisk tibakevendande hendingar som anløp av turistskip og årlege fiskeri, og som har stor næringsmessig betydning for ein kommune eller eit distrikt.» heter det i forarbeidene til dagens lovverk.

- Stor betydning

Olsen sier Handel og kontor tilrår søndagsåpning når åpning kan ha stor betydning for handelsstanden.

- For eksempel når det er anløp av store turistskip i Aalesund, kan det være vi gir aksept for søndagsåpning fordi det er så mange tusen personer som kommer at det vil ha stor økonomisk betydning for handelsstanden med åpning. Da kan det være viktig enn hensynet til at de ansatte får ha helt fri i perioder, sier rådgiveren.

Kortere

Kommunen søkte om at butikkene i handlegata skulle få ha åpent fra ti til tre den aktuelle søndagen.

Det gikk ikke Fylkesmannen med på. I sitt svar til kommunen skriver fylkesmannen at selv om Den norske kirkes menighet på Ørlandet skal ha sin gudstjeneste Austrått kapell den dagen, får butikkene ikke åpne før klokka 12 i Brekstad sentrum.

«Fylkesmannen gir likevel ikke dispensasjon fra før kl. 12.00, av hensyn til tradisjonen om ro i det tidsrommet gudstjenester i alminnelighet avholdes.» skriver fylkesmannen.

Dermed blir butikkene ikke åpne i fem timer slik kommunen hadde håpet.

Som plaster på såret, gir fylkesmannen lov til at butikkene er åpne en timer lenger utpå ettermiddagen enn kommunen søkte om.