Ordfører i Indre Fosen kommune, Steinar Saghaug opplyser om at de nå har fått tillatelse av fylkesmannen til å ta i bruk helikopter med varmesøkende kamera i jakten på bjørnen som for tiden oppholder seg på Fosen.

- Dersom nødvendig, kan det også bli aktuelt å benytte seg av jegere som har tillatelse til å skyte fra helikopteret. Dette må skje i samråd med Statens naturoppsyn, forteller Saghaug.

Alle hjelpemidler tas nå i bruk for å lettere kunne felle bjørnen. Staten dekker helikopter og landskap.

- Jeg setter veldig pris på at fylkesmannen har behandlet forespørselen om å benytte seg av helikopter så raskt, sier Saghaug.

Han mener at gårsdagens brev fra Fosen-ordførerne sannsynligvis har hatt effekt, men at han tror myndighetene også ser selv at situasjonen er uholdbar.

Refser Miljødirektoratet

Beitelagsleder i Leksvik, Kristoffer Moan er glad for at helikopter nå kan tas i bruk. Han forteller også at skadefellingslaget vil bli gitt ressurser som gir bedre mulighet til å felle bjørnen. Han er imidlertid lei av hvordan Miljødirektoratet har opptrådd i saken.

- Vi setter Miljødirektoratet på sidelinja fra nå av. I natt skulle vi gjerne benyttet oss av løs, på drevet halsende hund, som i henhold til vedtaket raskt kunne godkjennes av Miljødirektoratet ved funn av ferskt kadaver. Da de i natt ikke tok telefonen, føyer det seg inn i en lang rekke av tabber og forseelser fra dem, sier Moan.

Han poengterer at de er avhengige av at ting skjer raskt, og at de ikke har tid til å vente på lang saksbehandling.

Ikke i Åfjord

Det er foreløpig kun Indre Fosen kommune som har fått innvilget bruk av helikopter. Varaordfører i Åfjord kommune synes det er bra at fylkesmannen innser alvoret.

- Vi har foreløpig ikke iverksatt noe annet etter brevet som ble sendt ut, men det er bra at fylkesmannen ser nødvendigheten med helikopter i Indre Fosen, sier han.

Kommunen hastebevilget i går 10 000 kroner til ekstra oppsyn som følge av den mulige observasjonen av bjørn som skjedde sist helg.