Ved midnatt til tirsdag 17. juli ble det observert bjørn nord for Svalbakkheia i Leksvik. I tillegg ble det funnet en hardt skadet sau i det samme området. Sauen var bitt på ryggen og nesa, alt fett på brystet var revet vekk og juret var skamfert. På morgenkvisten ble sauen avlivet grunnet skadene, i følge beitelagsleder i Leksvik, Kristoffer Moan.

Øyekontakt med bjørnen

- En av jegerne fikk øyekontakt med bjørnen som var 50 meter unna, da han satt i bil. Han rakk ikke å reagere før bjørnen la på sprang, sier Moan.

I følge beitelagslederen er det ingen områder på Fosen hvor det er så tett med sau som dette området, hvor bjørnen nå er observert.

- Det ligger antakelig igjen en slagmark i dette området. Jeg regner med at vi bare har funnet en liten del av alle kadaverene, forteller Moan fortvilet.

Store deler av brystet var revet vekk på sauen. Foto: Privat

Utfordrende i varmen

På dagtid vil det ikke bli gjort nye søk, men Moan forteller at skadefellingslaget skal gjøre et nytt forsøk når de som var ute i natt har hvilt, og planen videre er lagt.

- De jeg har ansvaret for har i dag vært ute å sett på sauenes bjellealarmer. Dette har vært utfordrende fordi sauene ligger i ro når det er så varmt, og ikke nødvendigvis fordi de er tatt av bjørn, påpeker Moan.

Han mener det kan være lurt om området holdes i ro, og at det ikke skjer mye ferdsel der i dag. Dette kan påvirke om bjørnen forblir i området eller flytter på seg. Moan håper og tror at bjørnen befinner seg i det samme området fortsatt.

- Det er tydelig at den fikk mye ro på dagtid i går, da den forholdt seg på samme plass, sier Moan.

Utelukker ikke flere bjørner

Rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Leif Arne Jåma mener at hvis observasjonen som skjedde i Austdalen i helga, er av bjørn, så dreier det seg trolig om to forskjellige dyr.

- Det er veldig kort tid mellom observasjonene, så min antakelse er da at det er to bjørner.