Nok et kadaverfunn av sau - tror flere sauer kan være borte

Beitelagsleder Kristoffer Moan i Leksvik sier til Fosna-Folket at nok et sauekadaver som vitner om angrep fra brunbjørn, er funnet.

Bildet er tatt ved Finnbuan i det samme området som bjørnen trolig var natt til mandag.   Foto: Alexander Killingberg

Brunbjørn
  • Brunbjørn (Ursus arctos) er den mest utbredte bjørnearten i verden (men den amerikanske svartbjørnen er mer tallrik). Den finnes i Nord-Amerika, Europa, Afrika, og Nord-Asia, hvorav de mest stabile populasjonene er å finne i Alaska, Canada og Russland.
  • Det er trolig mer enn 200 000 brunbjørner i verden, hvorav cirka 90 000–120 000 i Russland.
  • I 2009 ble det påvist 164 bjørner i Norge, men dette antallet har siden blitt redusert. Arten er en av fire representanter i slekten Ursus.
  • Brunbjørn regnes med blant Europas fem store, som dessuten inkluderer ulv, gaupe, jerv og visent, og står på toppen av næringskjeden som en toppkonsument i sitt økosystem.
  • Kilde: Wikipedia

Beitelagsleder Kristoffer Moan. Arkivfoto. 

Nyheter

Det var ved lunsjtid i dag mandag at den døde sauen ble funnet, ved Finnbuan like nordvest for Leksvik sentrum. Kadaveret var ferskt, og var tydlig fra natt til i dag mandag. Et raskt sveip i området avdekket ingen bjørn.

LES OGSÅ:
* Fosen-ordførerne med bred front mot bjørn - Fosna-Folket
* Mulig observasjon av bjørnen - Fosna-Folket

Flere enslige lam

- Det første vi så var lam som gikk uten mødrene sine, så minst to søyer til er borte, sier en tydelig frustrert Kristoffer Moan.

Det var ikke han som eide sauen.

- Hvordan ble kadaveret oppdaget?

- Ved at radiobjella som var på sauen ga signal om at den ikke beveget seg.

Finnbuan ligger like nordvest for Leksvik sentrum. Kart: 1881.no 

 

- Skadefellingslaget på saken

 - Nå retter skadefellingslaget som er på jobben fokuset mot dette konkrete området?

- Ja, men det har lite for seg før senere på kvelden og natta, sier Kristoffer Moan.

Han henstiller folk om å holde seg på avstand fra dette området i kveld og i natt, for å ikke forstyrre skadefellingslaget.

Jon Husdal.  Foto: Snorre Berg

 

- Næringa holdes for narr

Jon Husdal (Sp), varaordfører i Åfjord, sier Åfjord kommune har hastebevilget 10.000 kroner til ekstra oppsyn. Dette etter mulig observasjon av bjørn i Austdalen sist helg.

- Gårdbruker Gunnar Singsaas søkte Fylkesmannen om det samme beløpet og fikk avslag. Jeg sammen med rådmann og ordfører har fått til en hasteordning, sier Husdal.

Han var tidligere leder i Sør-Trøndelag bondelag, og føler med dem som nå finner igjen dyrene sine drept.

- Næringa holdes for narr. Samtidig som man bruker store beløp på bruk av helikopter for å radiomerke rovdyr, får man ikke midler til å bruke helikopter når rovdyr skal tas ut av områder de ikke skal være. Påkjenningene som husdyreierne er under blir ikke tatt på alvor, mener Jon Husdal.