Opptil 300 frivillige og to iherdige festivalsjefer har stått på for å realisere sommerens store høydepunkt på Bessaker i Roan. Og heldigvis kjenner både fosninger og langveisfarende sin besøkelsestid når det inviteres til konserter, spenstige konkurranser, marked, utstilling og moro i idylliske omgivelser.

Storinnrykk

Bessaker har i underkant av 200 innbyggere, men i helga har nærmere 6000 mennesker deltatt på fiskefestivalen.

- Det er både fosninger, svensker og møringer her. Det har vært massevis av folk, og selv om det pleier å komme mange er man jo alltid litt spent, smiler festivalsjefene Ida Basmo Pettersen og Marie Hepsø som kan si seg fornøyde med en vel gjennomført festival.

Søndag var det duket til det som for mange er festivalens store høydepunkt, nemlig «bli blaut»-aktivitetene.

Kald fornøyelse

Blant dem var å balansere på stang, duellere på planken og å løpe 60 meter før man hoppet i havet. Både stor og liten stilte velvillig opp, til tross for skarve 13 grader i sjøen. Det store trekkplasteret må imidlertid sies å være konkurransen «Ta sjansen», der deltakerne har bygd sin egen farkost som de skal «skytes» ut i sjøen med.

Kreativiteten har det slett ikke skortet på, og blant de mer originale farkostene under årets konkurranse var fiolin-båten som Elise Monkan (9) og Nora Munkan (7) hadde lagd sammen med pappaen sin.

Årer som noter

- Vi spiller fiolin, og derfor ville vi prøve å lage en båt formet som en fiolin. Også har vi laget årer formet som noter, forteller jentene.

Jentene har blant annet stått for malinga av båten. Nora har vært med på konkurransen tre ganger tidligere, og synes det er både skummelt og artig når farkosten slippes ned rampa.

- Pappa skal også være med i båten, sier Nora.

Fra Ullevål Hageby

To langveisfarende deltakere i årets konkurranse var de grønne gnomene fra Ullevål Hageby, nemlig Ingrid Tandberg (10) og Siri Tandberg. De hadde valgt en grønn båt, prydet med blomster og kvist.

Også festivalsjef Ida Basmo Pettersen deltok sammen med barna i farkosten «Hakkebakkeskogen». Båten gikk som ei kule, men ble ikke raskest. Imidlertid fikk festivalsjefen og co juryens pris.

Raskeste farkost var det «Dalasauan» som stod for, mens «Wik-ingan» tok hjem premien for mest forseggjorte farkost.

Største fiasko

Ikke alle båtene var like vellykkede på sjøen, og tradisjonen tro skulle også største fiasko kåres. Den gikk til «Sofa babes», som sank og slet med å få framdrift mot bjella.

De aller fleste foretrakk å holde seg tørr på land under aktivitetene, og blant dem var Kamilla Kolmannskog (17), Line By Berdal (18) og Eilin By (18) fra Åfjord. Jentene har holdt hus hos ei venninne i Roan denne helga, og deltatt på festlighetene på kvelden.

- Det er en veldig artig festival. Det er tredje gangen vi er her, og vi drar først og fremst for festen. Vi møter mye kjentfolk, men blir også kjent med en del nye folk, forteller jentene som har slått seg ned på bryggekanten i sola.

- Setter oss på kartet

Halvor Schanche og kona Velaug Schanke fra Bjugn hadde også tatt turen til Bessaker på søndag. De pleier å kombinere festivalen med besøk hos venner de har i bygda.

- Vi synes det er artig å se på alle vannaktivitetene. Arrangementet er veldig bra, og atmosfæren er god, sier ekteparet.

Festivalsjefene var begge fornøyde med helga, og er ikke i tvil om hva et slikt arrangement betyr for heimplassen.

- Det har gått bra, og tilbakemeldingene fra publikum har vært positive. Vi har aldri opplevd Bessaker uten fiskefestivalen. Den setter oss på kartet og gir folk stolthet, sier de.