Marine Harvest Norway AS får etablere anlegg for matfisk av laks, ørret og regnbueørret ved Lønngrunnen utenfor Asen i Bjugn kommune. Lokaliteten er godkjent for en biomasse på 6240 tonn.

Fortøyninger i «vernesone»

Allerede i desember 2017 behandlet planutvalget i Bjugn søknaden fra oppdrettsgiganten. De stilte seg positive til søknaden, og viste til at anlegget er i tråd med satsingene beskrevet i kommuneplanene.

Kort tid etter at planutvalget ga tommelen opp, kom det imidlertid en merknad fra fylkeskommunen som påpekte at fortøyningene på vestsiden av anlegget er plassert innenfor sone NFFFA-2 i kommuneplanen. NFFFA står for naturområde, friluftsområde, fiske, ferdsel og akvakultur, og setter begrensninger for hvilken type akvakultur som kan bedrives i området.

Fylkesmannen frarådet tiltak

Dermed var ikke anlegget i tråd med kommuneplanen likevel, og det ble også påkrevd søknad om dispensasjon for å kunne plassere fortøyningene i NFFFA-sonen.

I dispensasjonssaker må kommunen sende søknaden videre til Fylkesmannen for å få en uttalelse. I denne saken var Fylkesmannen slett ikke så positiv til tiltaket som politikerne.

«En lokalisering som omsøkt, med fortøyning inn mot øyene i vest vil medføre restriksjoner i ferdsel og fiske i et attraktivt friluftsområde», skriver Fylkesmannen med henvisning til Lauvøyfjorden og Adsenleia, som begge er registrert som svært verdifulle området i Miljødirektoratets naturbase.

Her blir det nye anlegget plassert. Foto: Skjermdump

Populært utfartsmål

I uttalelsen pekes det også på at Asen er et populært turmål for fritidsbåter og fiskere i sommerhalvåret, og at ferdselsrestriksjoner som følge av etablering av oppdrettsanlegg vil «oppleves begrensende». Grunneier og Fosen naturvernforening har også uttalt seg kritisk til tiltaket.

I sin konklusjon frarådet Fylkesmannen å gi dispensasjon, og ba også om å bli underrettet dersom kommunen likevel skulle gi tillatelse – for en eventuell klage på vedtaket.

Da saken på ny skulle behandles i planutvalget i april, innstilte rådmannen likevel på å gi dispensasjon.

Større fordeler enn ulemper

Kommunen kan etter eget skjønn innvilge slike søknader, og rådmannen vurderte det slik at fordelene var større enn ulempene. Blant annet pekes det på at Bjugn har et utstrakt mål om å være en oppdrettskommune, og at dette også er nedfelt i kommuneplanens samfunnsdel.

«Når det gjelder fortøyningene vurderer rådmannen at disse ikke vil ha stor innvirkning med tanke på sikkerhet, tilgjengelighet og mulighetene til å utøve friluftslivsaktiviteter i området».

Varaordfører og leder i planutvalget, Hans Eide (Sp), har tidligere uttalt til Fosna-Folket at det begynner å bli krevende å finne egnede arealer for havbruksvirksomhet i kommunen da mye areal i sjø er båndlagt av militær virksomhet.

Enstemmig

Det ble enstemmig vedtatt i planutvalget å gi tiltaket dispensasjon.

I et brev datert 20. juni gir Mattilsynet tillatelse til å etablere oppdrettsanlegget ved Lønngrunnen. Vedtaket er ikke gyldig før Trøndelag fylkeskommune gir sin endelige tillatelse etter akvakulturloven.