70 lightere, en stor balje full av snusesker, oljekanner, store isoporflak, patronhylser, taurester, gummistøvler og en hundeseng er bare noe av det som Hild Anne Aas, ektemannen Einar Jakobsen og flere andre søppelplukkere har kommet over når de rydder fjæra på Bessaker og øyene rundt.

Overveldende

- Ingenting forbauser meg lengre. Og ingenting av det vi finner er av verdi, sier Hild Anne.

Hun leder komiteen som står bak utstillinga «Blått hav så langt øyet kan se» under helgas fiskefestival på Bessaker. Selv om mengden kan virke overveldende, er det kun en brøkdel av alt skrot og søppel de har funnet i havet siden i vår som er med i utstillinga. I fjor leverte de hele 11 konteinere med søppel.

- Alt som er brukt i utstillinga er funnet i fjæra og havet, sier hun.

Foto: Ina Marie Haugen

Mer plast enn fisk

Utstillinga er et viktig tankekors midt i konkurransene, konsertene og markedsbodene på Bessaker. For havet er fullt av plast, og enkelte spår at det vil være mer plast enn fisk i havet innen 2050.

- Hensikten er å opplyse og sjokkere. Vi prøver også å bruke litt humor for å formidle budskapet vårt, sier Hild Anne.

Tilbakemeldingene fra festivaldeltakerne er sjokk og vantro, forteller hun.

Plastmonster

- Samtidig er mange imponert over alt vi har samla inn.

Det mest imponerende verket i utstillinga er utvilsomt «Bessaker-monsteret», en flere meter høy drage som kun består av søppel som er funnet i fjæra. Dragen består av rakved, kasser, rør, oljekanner og trålkuler, for å nevne noe.

- Totalt brukte vi to uker på å lage hele utstillinga, forteller Hild Anne.

Oljekanner er noe av funnene hun har gjort. Foto: Ina Marie Haugen

Kan inspirere

Hun håper utstillinga gjør at flere tenker seg om før de etterlater seg tomflasker og plastemballasje på stranda eller i fjæra, og ikke minst at den kan inspirere flere til å plukke opp det de kommer over.

- Plasten i havet blir vår død, men jeg kan ikke la være å gjøre noe. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

«Tænk miljø»

Årets fiskefestival på Bessaker har slagordet «tænk miljø», og fra arrangørens side har et viktig grep vært å kvitte seg med alt av plastbestikk, fat og kopper. I år er alt av nedbrytbart materiale.

- Det er i tiden, og vi må henge med på utviklinga. Vi har også satt ut flere søppelkasser for å gjøre det enda lettere for folk å kaste søppelet etter seg, sier festivalsjef Ida Basmo Pettersen.

Foto: Ina Marie Haugen