Siri Kammen ble dømt til døden etter å ha kastet sitt nyfødte barn på sjøen. Liket fløt senere i land, og ugjerningen avdekket. Siri Kammen var tjenestepike i Søtvika som lå i daværende Stjørna kommune, men som i dag tilhører Bjugn.

LES OGSÅ:* Halshogd etter å ha samarbeidet om drap - Fosna-Folket* En grusom oppdagelse - Fosna-Folket* Mistet sitt liv under sverdet og fikk hodet satt på en stake - Fosna ...

– Flere har sett plassen

Palmar Rødsjø er den som har sendt oss bildet av det som kan være graven som Siri Kammen ble gravlagt i. Etter at hodet ble satt på stake på Håøya, skal kroppen ha blitt gravlagt på Håøytangen.

– Det er flere som har sett plassen, og den minner om ei grav. Det er ikke mange stedene på øya å legge ned noen. Det ser ut til at man har tatt opp noen steiner og lagt fra seg like ved, for å få plass til i ei grav. Jeg tror ingen har lagt ned så mye arbeid for å legge et dyr i jorda der, sier Palmar Rødsjø.

Palmar Rødsjø. Foto: Snorre Berg

Hov og Eide

Henrettelsen av Kammen ble nedtegnet i kirkeboka i Ørland:

«D. 12te August; blev Siri Pedersdatter Sødvig henrettet paa Hoøen i Schiørn for Bigangen Mord paa sit Barn».

Lærer og lokalhistoriker Edvard Hov (1863 – 1943) skrev ned historien om Kammen. Da hadde den levd i folkeminnet i flere generasjoner i området. Gudmund Eide fra Eide i Bjugn, tok på slutten av 1990-tallet for seg den samme beretningen i sin gårdshistorie for området. Kammen skal ha blitt ført i arresten på Austrått, etter at hun hadde vedkjent å ha kastet sitt nyfødte barn på sjøen.

Mange skal ha bivånet henrettelsen. Det fortelles at da Siri Kammen ble fraktet til Hoøya, sang hun på salmen «Når jeg betenker tid og stund»:

«Når jeg betenker tid og stund,Jeg skal av verden fare,Mitt hjerte frydes mangelundSom fugl ved dagen klare.Det er den dag,At all min klag’,Min sorg og ank får ende.Til gleden søtI Abrams skjødGår jeg fra alt elende ...»

Adresseavisen omtalte henrettelsen i avisa 14. august 1767 som en notis. Siri Kammen ble henrettet kun en måneds tide etter at Adresseavisen kom ut med sitt første nummer under navnet Trondhiems Adresse-Contoirs Efterretninger.

Skal få med arkeolog

Etter halshoggingen skal hodet ha blitt satt på en stake til skrekk og advarsel for andre som dro forbi. Dette var vanlig. Historien vil ha det til at Siri Kammens hode og det lange håret som flagret i vinden, kunne ses i mange år etter at hun ble henrettet.

Historiker Daniel Johansen på Ørlandet synes funnet er interessant.

– Det hadde vært fint å få avklare om det kan ligge noe lik på stedet. Det er vanskelig å si noe bestemt ut i fra kun bilder.

Ingen arkeologer er for tida tilgjengelig i fylket på grunn av ferieavvikling.

– Jeg vil prøve å få ta med meg en arkeolog utover i august, som kan se nærmere på plassen. Det er viktig at hvis man kommer over mulige graver, ikke starter å grave opp selv. Det kan være et automatisk fredet kulturminne det dreier seg om, understreker Johansen.

– Jeg vil prøve å få ta med meg en arkeolog utover i august, som kan se nærmere på plassen, sier historiker Daniel Johansen. Foto: Terje Dybvik