- Jeg er her for å prate med dem som er berørt av denne tragedien. Jeg er veldig opprørt over at det ikke blir gjort mer for å få tatt ut bjørnen, sier hun.

Beitedyrene skal prioriteres foran bjørnen på Fosen, tordner Greni og Senterpartiet. Hun besøkte fredag Leksvik sammen med blant andre fylkesleder i Trøndelag Senterparti Liv Darell og Gunn Iversen Stokke.

Vanskelig jakt

Den siste måneden har en bjørn drept godt over 20 sauer på Fosen, de fleste av dem i Leksvik. Fylkesmannen har gitt flere fellingstillatelser, og den siste ble senest forlenget fredag. Likevel har jakten på bjørnen vært resultatløs. Det blir fra flere hold påpekt at bjørnejakt på barmark er svært vanskelig.

Det kommunale fellingslaget er trolig avhengig av å være på plass innen sju timer etter at bjørnen har vært på stedet for å ta opp jakten med hunder. Så langt har derfor viltkamera vært jegernes håp.

Søknad om hund

Beitelagsnæringen har ønsket å ta i bruk flere virkemidler i jakten på bjørnen. Saueeier og beitelagsleder Kristoffer Moan fra Leksvik har påpekt at det kommunale jaktlaget gjør en fremragende jobb, men han etterlyser tillatelse til å ta i bruk ytterligere hjelpemidler.

Moan har blant annet lansert ideen om helikopter med varmesøkende kamera. Indre Fosen kommune har også søkt til Miljødirektoratet om å få ta i bruk «løs, på drevet halsende hund» i jakten. Svaret kom fredag.

«Pr i dag er det lite aktuelt å benytte hund i skadefellingsforsøket på Fosen. Det er flere dager siden siste kontakt med bjørn gjennom funn av kadaver, og det er tørt og varmt vær som gir dårlige vitringsforhold. Indre Fosen kommune er innforstått med dette, men ønsker å kunne ha drivende hunder lett tilgjengelig dersom det skulle oppstå en akutt situasjon», står det i Miljødirektoratets vurdering.

Direktoratet oppfordrer videre det lokale fellingslaget til å ta kontakt med fellingspersonell i Statens Naturoppsyn for å be om bistand i fellingen og bruk av hund.

«Dersom det etter en samlet vurdering er aktuelt å gjøre forsøk med bruk av løs, på drevet halsende hund, vil Miljødirektoratet raskt kunne gi en tillatelse til dette», heter det i vurderingen.

Seniorrådgiver Anders Braa i Miljødirektoratet sier til Fosna-Folket at de foreløpig ikke har gitt noen endelig tillatelse til bruk av «løs, på drevet halsende hund». Han går imidlertid langt i love at direktoratet vil gi en tillatelse dersom Statens Naturoppsyn skulle vurdere det som fornuftig å ta i bruk dette hjelpemiddelet.

- Skal ikke være bjørn

Senterpartiets Greni mener det fra myndighetenes side gjøres for lite for å få tatt ut bjørnen på Fosen.

- Det skal ikke være bjørn på Fosen. Det står helt klart i rovviltforliket fra 2011 at det ikke skal være bjørn i et beiteprioritert område. Det skal heller ikke være bjørn i et reindriftsområde. På Fosen har vi vel begge deler. Det burde være en selvfølge å sette inn «løs, på drevet halsende hund» samt helikopter med varmesøkende kamera for å lokalisere bjørnen. I rovviltforliket presiseres det at et rovdyr i beiteprioritert område skal tas ut umiddelbart.

- Miljødirektoratet og Statens Naturoppsyn er i tvil om at bruk av helikopter vil ha en effekt. Hva tenker du om det?

- Jeg er fullt klar over at bruk av helikopter er mindre effektivt i juli enn i januar. Samtidig har man lyktes ved å bruke helikopter andre steder. Sånn som situasjonen på Fosen er nå, bør ingenting være uprøvd.

- Det skal koste om lag 12 800 kroner per time å bruke helikopter i søket. Er forsøket verd den prisen?

- Absolutt. Det er slik at dersom staten skal ha mye rovdyr, så må staten betale for å ha dem i naturen. Slik som det er nå, må bøndene betale store deler av tapet selv. De får erstatning for skadde dyr, men dette er en brøkdel av skadene, poengterer Greni og viser til alle følgeskadene og andre utlegg som beitelagsnæringen har i forbindelse med den oppståtte situasjonen på Fosen.

- Mektig lei

I mai drepte en bjørn en sau i Namdalseid. Den gang innvilget ikke Miljødirektoratet skadefelling på bjørnen til tross for at sauen ble drept inne i et beiteprioritert område. Det er sannsynlig at bjørnen i Namdalseid og bjørnen som har drept sauer i Leksvik den siste tiden, er den samme. Greni reagerer på at bjørnen ikke ble tatt ut i mai.

- Det er helt uakseptabelt. Det burde vært gitt fellingstillatelse umiddelbart. Det må et blodbad til for at de gir fellingstillatelse, sier Senterparti-politikeren.

Hun viser til rovviltforliket som ble vedtatt i Stortinget i 2011:

«Det er et felles mål at tapstallene for beitenæringen må ned. Soneinndelingen må forvaltes tydelig. I prioriterte beiteområder skal uttak av dyr som gjør skade på beitedyr gjøres raskt, og i slike områder skal miljøforvaltningen i større grad enn i dag bidra til å effektivisere slikt uttak, uavhengig av om bestandsmålet er nådd», heter det i punkt 2.2.19 i forliket.

- Dagens regjering følger ikke opp rovviltforliket. De burde gitt et langt tydeligere signal til forvaltningen om at alle midler skal tas i bruk for å ta ut rovdyr i beiteprioriterte områder.

- Mener du at alle bjørner som til enhver tid befinner seg utenfor yngleområdet ved svenskegrensa, skal felles?

- Nei. Jeg mener at rovviltforliket skal følges opp. Hvis det er rovdyr inne i et beiteprioritert område i beitesesongen, så skal det felles. En ulv i januar utgjør imidlertid ikke noe skadepotensial i og med at det ikke er beitedyr ute da.

- Forvaltningen sier de må ta hensyn til flere regelverk, og at rovviltforliket må leses i sammenheng med rovviltsforskriften.

- I forliket presiseres det at rovdyr i beiteprioriterte områder skal tas ut uavhengig av om bestandsmålet for arten er nådd eller ikke. Dette er rett og slett en trenering av forliket. Det er en miljøelite som får styre uten at statsråden griper inn. Det er jeg mektig lei av, sier Greni

Avviser trenering

Seniorrådgiver Anders Braa i Miljødirektoratet avviser bestemt at de trenerer rovviltforliket.

- Heide Greni mener dere trenerer rovviltforliket når dere ikke gir skadefelling på en bjørn som dreper sau i Namdalseid i mai. Hva er din kommentar til det?

- Vi trenerer selvfølgelig ikke rovviltforliket. Som jeg har sagt tidligere, må vi gjøre avveininger om hvorvidt vi skal iverksette felling eller ikke når det dukker opp en bjørn. Selv om den er utenfor sitt forvaltningsområde, må det gjøres en konkret vurdering. Det går blant annet på hvor sannsynlig det er at bjørnen trekker seg tilbake til sitt forvaltningsområde ved svenskegrensa samt hvordan muligheten for å få gjennomført skadefellingen er, sier han.

Braa forklarer at rovviltforliket må leses i sammenheng med hvordan rovviltforvaltningen skal utføres i sin helhet.

- Det er mange styringsdokumenter. Rovviltforskriften er den styrende. Forskriften må tolkes i lys av rovviltforliket, forklarer han.

I rovviltforskriftens paragraf 1 heter det at «formålet med denne forskrift er å sikre en bærekraftig forvaltning av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn».

I Norge er bestandsmålet for bjørn satt til 13 ungekull per år, mens det i fjor ble registrert 7 ungekull.

- Stortingsrepresentant Greni mener det er en miljøelite som driver rovviltforvaltningen. Hva er din kommentar til det?

- Den som driver forvaltningen er Miljødirektoratet samt andre aktører som Fykesmannen og Rovviltnemda. Alle statlige organer forvalter oppgavene etter beste evne og ut ifra de styringssignalene som er gitt, sier Braa.

- Følger opp

Statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljøverndepartementet er på ferie når Fosna-Folket når ham fredag ettermiddag.

- Heidi Greni mener at regjeringen ikke følger opp rovviltforliket fra 2011. Hva er din kommentar til det?

- Jeg er ikke overrasket. Senterpartiet ved blant andre Heidi Greni er ute etter Ola Elvestuen (klima- og miljøminister, red.anm.) daglig. Regjeringen følger opp rovviltforliket hver eneste dag i departementet. Vi har en god dialog med fylkesmennene og Statens Naturoppsyn rundt hvordan dette skal håndteres. Jeg kan ikke gå inn på enkeltsaker i farta, men det er gitt en hel del fellingstillatelser nettopp der rovdyr har tatt ut sau i beiteområder. Dette Senterparti-kjøret mot regjeringen er helt feil. Vi følger opp forliket, svarer statssekretæren.