Hvalen senkes til bunns

- Der blir den nok spist opp av krabber og andre dyr, sier nestkommanderende på KV Njord.

Den døde hvalen skal etter planen senkes til bunns onsdag 18. juli.  Foto: KV Njord

Nyheter

Den døde hvalen som ble funnet torsdag 12. juli, har siden ligget ved Seiskjæret nord for Tarva. Nestkommandarene på kystvaktskipet KV Njord, Jørgen Wallem forteller at hvalen ligger godt fortøyd ved hjelp av tau rundt halen til hvalen, som igjen er festet i en stålstang.

- Hvalen ligger ikke i nærheten av folk og er ikke i fare for båttrafikken, sier Wallem.

Senkes på Frohavet

Planen er nå at hvalen skal senkes til bunns onsdag 18. juli. Måten dette gjøres på er å feste en betongkloss eller lignende til tauet som er festet rundt halen. Det benyttes en slippkrok som gjør at loddet trekker ned, og hvalen forsvinner ned i havdypet.

- Vi tar den med ute på Frohavet et sted hvor det er dypt. Der blir den nok spist opp av krabber og andre dyr på bunnen av havet.

Wallem forteller at prosessen er ganske grei, og noe de gjør med jevne mellomrom. De gjorde det samme i nærheten av flystripa i Bodø for ikke lenge siden.

- Det viktige er å ha nok lodd. Hvis ikke går ikke hvalen ned, poengterer han.

To måter

Å senke hvalen til bunns er imidlertid ikke den eneste muligheten man har for å bli kvitt døde hvaler. Wallem forteller at de også kan tas med enda lenger ut på havet.

- Den andre måten er å slepe den langt ut på havet for å bli tatt av havstrømmen. Dersom man ikke drar langt nok ut, vil den bare flyte inn mot kysten igjen, opplyser Wallem.