På nyåret i år ble Fosen-mannen i Sør-Trøndelag tingrett dømt til fengsel for å ha begått til sammen 28 grove bedragerier, 3 forsøk på grove bedrageri og 1 tilfelle av identitetstyveri. Han hadde da svindlet 28 personer for til sammen 317 598 kroner.

Klokke til 140 000 kroner

Av dommen fra januar i år går det frem at fosningen hadde lurt en rekke personer til å forskuddsbetale for forskjellige varer, blant annet en DVD-spiller, nettverksstreamer, Apple TV, fotolinse og en Rolex-klokke til 30 000 kroner. Fosningen fikk pengene på sin konto, men sendte ikke varene til kundene.

Fosen-mannen fikk også en urmaker til å selge ham en klokke til en verdi av 140 000 kroner ved å vise ham en falsk kvittering om at han hadde overført pengene.

I tillegg hadde fosningen ved en rekke anledninger utgitt seg for å være Coop-ansatt og på den måten klart å skaffe seg tilgang til såkalte PaySafe-kort som var verdt flere tusen kroner.

Av tingrettsdommen i januar i år går det frem at fosningen også i 2013, 2015 og 2016 ble dømt for bedrageri.

La ut annonse

- Han virket veldig overbevisende og var flink til å prate for seg. Jeg fikk inntrykk av at han var en troverdig fyr.

Det forteller Nils Borch fra Gjøvik. Den 29. juni i år la han ut følgende annonse på Finn.no:

«Iphone X kjøpes i dag. Makspris 7000».

Nils Borch publiserte denne annonsen på Finn.no. Foto: Skjermdump

- Han ringte meg rett etter at annonsen ble lagt ut. Han fortalte at han hadde en slik telefon som han hadde forsøkt å selge. Han brukte sitt eget navn og hørtes sannferdig ut. Jeg har inntrykk av at trøndere er ærlige folk, men det gjelder tydeligvis ikke alle, sier Borch.

Overførte 7300 kroner

Gjøvik-mannen har sendt Fosna-Folket skjermdumper av kommunikasjonen han har hatt med den bedrageridømte Fosen-mannen. Av dialogen på betalingsløsningen Vipps går det frem at Borch klokken 12.17 fredag 29. juni i år i to omganger overførte 3650 kroner til fosningen. Totalt 7300 kroner ble sendt som forskuddsbetaling for mobilen.

Skjermdumpen viser Vipps-dialogen mellom Borch og fosningen med overføringen av totalt 7300 kroner den 29. juni. Foto: Skjermdump

- Etter at jeg overførte pengene har han kun forsøkt å trenere det hele, forteller Borch.

Etter at Gjøvik-mannen overførte pengene til fosningen den 29. juni, svarer Fosen-mannen, ifølge kommunikasjonsloggen Fosna-Folket har fått tilgang til, slik:

«Mottatt :) Da hører du fra meg når sendt».

Senere samme ettermiddag følger Borch, ifølge den samme loggen, opp med å spørre fosningen om han har sendt mobilen.

«Sendt?», spør Borch klokken 16.26 den 29. juni.

«På vei!», svarer fosningen 17 sekunder senere, ifølge loggen.

«Send sporingsnummeret», ber Borch senere samme kveld.

«Er litt opptatt nå, jeg ringer deg snart», skriver fosningen, ifølge loggen.

Senere samme kveld viser loggen at Borch skriver følgende:

«Du sa at du sendte».

Fosningen kommer, ifølge loggen, med følgende forklaring:

«Nei, det jeg sa var at posten, ba meg heller vente til mandag, for pakken vil bare ligge på postkontoret. Så da valgte jeg heller å avvente, så slipper jeg at en splitter ny Iphone X ligger der over helga. Så mandag vil det jo gå fra morgenen av før 12», skriver Fosen-mannen.

- Det var etter denne forklaringen at jeg forsto at noe var galt. Jeg begynte å sjekke opplysninger om ham, og da så jeg at han er en storsvindler, forteller Borch.

Anmeldte

Borch forteller at han mandag 2. juli på ny hadde dialog med fosningen. Han skrev da til fosningen at han ville ha beløpet tilbakebetalt, om ikke skulle han anmelde saken til politiet.

Borch skal også ha presisert at fosningen lovte å sende pakken før klokken 12.00 denne mandagen.

«Det blir etter 4», svarer fosningen ifølge loggen Fosna-Folket har fått tilgang til.

Etter dette valgte Borch å anmelde fosningen. Fosna-Folket har fått tilsendt anmeldelsesbekreftelsen.

Bildet viser bekreftelsen av anmeldelsen.

«Det er levert anmeldelse fra fornærmede. Denne håndteres av Trøndelag politidistrikt», opplyser kommunikasjonsrådgiver Ole Kristian Haagenrud i Innlandet politidistrikt til Fosna-Folket.

Fosen lensmannsdistrikt bekrefter til Fosna-Folket at de har fått oversendt en bedragerisak fra Østlandet.

- Vi mottok en sak i begynnelsen av juli. Saken gjelder bedrageri i forbindelse med kjøp av en telefon, sier politiinspektør Per Morten Brobakke i Trøndelag politidistrikt.

Han bekrefter at forholdet skal ha skjedd den 29. juni. Brobakke opplyser at det per fredag 13. juli ikke er foretatt avhør av mistenkte. Det er ikke Brobakke som er påtaleansvarlig i saken, men han sier på generelt grunnlag at det i slike saker vil bli foretatt avhør av den mistenkte.

«Kan ikke gi tilbake»

Borch fra Gjøvik tipset Fosna-Folket om saken om morgenen tirsdag 3. juli. Lokalavisa har siden da hatt kontakt med Gjøvik-mannen. Han har fortsatt ikke mottatt noen mobiltelefon fra fosningen.

«En liten påminnelse», skriver Borch til fosningen på Vipps den 6. juli.

«Jeg har snakket med politiet, du har anmeldt meg, så da kan jeg ikke gi tilbake. Beklager», svarer fosningen.

Borch forteller videre at han har kontaktet lokalavisa.

«Trekk tilbake alt, å pengene er dine, ditt valg», skriver Fosen-mannen.

Skjermdumpen viser dialogen mellom Borch og fosningen hvor Borch opplyser om at han har kontaktet lokalavisen. Foto: Skjermdump

«Trekker tilbake når jeg har fått pengene», svarer Borch.

«Ditt valg», legger han til.

Borch presiserer overfor Fosna-Folket at det her er snakk om å trekke anmeldelsen.

Skjermdumpen viser dialogen mellom Borch og fosningen på vipps hvor fosningen ber Borch trekke anmeldelsen. Foto: Skjermdump

Ville stoppe publisering

Fosna-Folket tok tirsdag denne uka kontakt med den svindeldømte fosningen. Han ønsker ikke å kommentere saken. Fosna-Folket har informert fosningen om innholdet i denne artikkelen. Lokalavisa har også sendt ham en rekke spørsmål per SMS. Fosningen har ikke ønsket å svare på spørsmålene. Han har bedt Fosna-Folket om ikke å publisere saken av hensyn til ham selv og hans familie.

Etter at Fosna-Folket tirsdag kontaktet Fosen-mannen angående denne artikkelen, har fosningen tatt kontakt med Borch fra Gjøvik.

- Etter at lokalavisa tok kontakt med ham, kontaktet fosningen meg på nytt. Han ville ikke at saken skulle bli publisert. Jeg sa til ham at saken ville bli publisert dersom jeg ikke hadde pengene innen klokken 12.00 torsdag. Jeg vil at det skal bli opplyst om hvordan han opererer. Jeg håper han stopper opp litt, sier Gjøvik-mannen som per fredag ettermiddag fremdeles ikke har mottatt noen penger fra Fosen-mannen.

- Hvordan er det å bli utsatt for svindel på denne måten?

- Det er veldig skremmende, sier Borch.

- Svindelforsøk

Den 1. juli, samme helg som Borch ble utsatt for svindelen, tok Per Arne Tangen, også han fra Østlandet, kontakt med Fosna-Folket per epost. Han forteller at også han ble forsøkt svindlet av Fosen-mannen.

«Han prøvde i går den 30.06.2018 å få meg til å forskuddsbetale en mobiltelefon til en veldig god pris. Jeg forsto raskt at dette var svindel», opplyser Tangen i eposten.

Også han hadde lagt ut en annonse på Finn.no om at han ønsket å få kjøpt en Iphone.

Per Arne Tangen publiserte denne annonsen på Finn.no. Foto: Skjermdump

- Jeg var i Oslo og satt på Karl Johan da det ringte en hyggelig og høflig trønder som hadde en telefon han ville selge meg. Jeg sa at jeg kunne ringe ham opp da jeg hadde kommet meg hjem, forteller Tangen.

Han opplyser også at fosningen brukte sitt eget nummer og navn.

- Da jeg kom hjem sendte jeg ham melding om at jeg hadde fått en god del andre tilbud som jeg måtte se over. Da svarte han momentant med at han kunne slå av noen lapper om jeg fikk billigere tilbud fra andre, forteller Tangen.

Han ante ugler i mosen da fosningen på kort tid tilbydde å redusere prisen på mobilen betydelig.

- Han skulle først ha 5000 kroner. Så gikk han ned til 4000. Deretter ble det 2500 kroner, og til slutt sa han at jeg skulle få den for en tusenlapp, forteller Tangen.

Da Fosna-Folket snakket med ham tidligere denne uka, hadde han valgt ikke å anmelde det han mener er et svindelforsøk.

Fosna-Folket har også konfrontert Fosen-mannen med denne saken, men fosningen har ikke villet svare på lokalavisas spørsmål.

Betinget straff

Av dommen fra januar i år går det frem at fosningen er diagnostisert med blant annet «patologisk spillavhengighet».

Både i 2013 og i 2015 ble mannen dømt til samfunnsstraff for bedrageri. Straffen i 2015 ble ikke igangsatt på grunn av nye straffebare forhold. Sør-Trøndelag tingrett mente i januar i år at det ikke var grunnlag for å idømme fosningen samfunnsstraff på nytt. Retten landet på åtte måneders fengsel hvorav tre måneder ble gjort betinget med en prøvetid på tre år. Hensikten med den betingede delen var at dette skulle ha en forebyggende effekt for fosningen.

«Siktede har forklart at han ønsker en dom som gir han rammer for å holde seg unna nye overtredelser, herunder en straff som gir konsekvenser ved brudd. Siktede er ikke tidligere idømt betinget fengsel», står det i dommen.

Redde for nettkrim

«For første gang er innbyggerne i Norge mest bekymret for å bli rammet av nettbasert kriminalitet. Politiet øker innsatsen på nett», skriver Politidirektoratet i en epost til Fosna-Folket.

«Politiets innbyggerundersøkelse, som er gjennomført for tiende gang, måler innbyggernes forhold til politiet. Spørsmål om publikums tillit til politiet og innbyggernes bekymringer for ulike hendelser står sentralt. På spørsmål om hvilke typer hendelser innbyggerne er mest bekymret for å bli rammet av, svarer 3 av 10 (32 prosent) nettsvindel. Dette er første gang nettbasert kriminalitet ligger øverst på listen. Tidligere år har innbyggerne vært mest bekymret for å bli rammet av trafikkfarlige hendelser», opplyser seniorrådgiver Kåre M. Hansen ved avdeling for mediehåndtering og krisekommunikasjon i Politidirektoratet.

Av undersøkelsen går det også frem at publikum har lav tiltro til hvordan politiet håndterer kriminaliteten på nett. Bare 1 av 3 har tiltro til at politiet håndterer nettsvindel og trakassering på nett på en god måte.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener folks frykt for nettkriminalitet henger sammen med samfunnsendringene.

- Dette speiler den endringen vi ser i kriminalitetsutviklingen. Kriminaliteten reduseres, blir mer kompleks og organisert og den flytter seg fra den fysiske verden til den digitale verden. Det gjør den vanskeligere å oppdage og mer krevende å etterforske, sier han.

Humlegård mener politireformen skal gjøre politiet bedre i stand til å håndtere kriminalitet på nett.

- Vi er i gang med en digital satsing med blant annet nettpatruljer og et cyberkrimsenter som etableres i år, men vi ønsker å prioritere disse oppgavene i langt større grad enn hva vi har gjort så langt. Dette er et ressurs- og tidkrevende arbeid som stiller krav til oss når det gjelder spisset kompetanse, IKT-verktøy og kapasitet. Vi har en stor jobb foran oss og trenger solide budsjetter framover for å levere på de oppgavene vi er satt til å gjøre, sier politidirektøren.