– Å bli spurt ut på date ansikt til ansikt er mye mer romantisk. Da får man jo enda bedre innblikk i hvordan personen er også, sammenlignet med om personen hadde bare sendt en «snap», sier Tirill Sofie Eriksen (17).

Ørlendingen har slått seg ned på den vakre stranda ved Austrått denne solrike tirsdagen, sammen med storebror Even Tobias (20).

Sveiper til høyre eller venstre

De er begge single, og sommerflørtene har foreløpig latt vente på seg. De tror begge det er mer sannsynlig at de kommer i kontakt med potensiell flørt på mobilen enn på stranda i sommer.

– Det kommer litt an på. Mange treffes jo på festivaler og ute på byen om sommeren. I tillegg bruker folk Tinder. Masse Tinder, sier Even Tobias.

Tinder er applikasjonen som lar folk «matche» med hverandre innenfor en bestemt rekkevidde. Brukeren får opp bilder av andre brukere i fysisk nærhet, og kan ved et sveip til høyre signalisere at man synes vedkommende er attraktiv eller interessant.

Sjekkearenaen er endret

Dersom brukeren av applikasjonen ikke synes personen er attraktiv, kan man sveipe bildet til venstre.

Verken Tirill Sofie eller Even Tobias er på Tinder, og de har heller ikke testet ut appen tidligere. Men flere av vennene deres bruker applikasjonen som sjekkearena.

– Tinder er den kjappeste «hooke»-appen jeg vet om. I noen få tilfeller er det kanskje folk som er ute etter noe mer langvarig, men jeg tror nok generelt at det er mest for «hooking». Men for all del, det kan være en grei app for å få oversikt, sier Even Tobias.

– Veldig overfladisk

Heller ikke Tirill Sofie tror hun kommer til å lage seg Tinder-profil med det første.

– Nei, jeg synes konseptet er litt rart. Det blir veldig overfladisk å basere alt på bilder av personen, sier 17-åringen.

Begge har imidlertid brukt den populære applikasjonen Snapchat til å flørte. Applikasjonen gjør det mulig å sende bilder, en såkalt «snap», til andre brukere. Snapchat har også en egen chattefunksjon.

Applikasjoner som Snapchat og Tinder er populære areaner for flørting og sjekking. Foto: NTB Scanpix

Kleint eller romantisk?

– Man møtes gjerne på fest, og hvis man er interessert så kan man spørre om hva personen heter på snap, sier Tirill.

Hun har selv blitt spurt på date via Snapchat, og tror terskelen for å flørte kan være lavere når man sitter med mobilen i hånda. Tirill mener imidlertid det kan være langt mindre romantisk å bli spurt ut på sosiale medier.

– Å bli spurt ut ansikt til ansikt hadde jo vært drømmen, sier hun.

– Synes du? Jeg tror det hadde vært litt kleint, og jeg hadde blitt veldig satt ut dersom noen gjorde det. Fordelen med å flørte over sosiale medier er i hvert fall at man kan gruble litt på hva man skal svare, sier Even Tobias.

By og bygd

De to er enige om at risikoen for avvisning – og for at andre kan høre eller se at man blir avvist – er langt mindre når man bruker mobilen til å sjekke opp noen.

– Spesielt på bygda der alle kjenner alle. Da går ryktene fort. Derfor er det nok mye lettere å bruke Snapchat, selv om det kanskje er mindre personlig, mener Even Tobias.

For ifølge ungdommene er det forskjell på by og bygd når det kommer til sjekking.

– For det første er det jo mye mer folk i byene. På Fosen er du mer avhengig av at det er fester der folk samles, sier Even Tobias.

Ble avslørt

En fordel med å bo på bygda er imidlertid at man lettere kan avsløre såkalt «massesjekking» og «fellessnaps». At man sender samme flørtende «snap» eller melding til mange samtidig, ryktes fort.

– Jeg har opplevd å få flørtende snapper av noen, for deretter å få høre at hele venninnegjengen har fått den også. Det funker ikke. Slikt finner man fort ut, sier Tirill Sofie og påpeker at både jenter og gutter kan drive med den slags.

– Den er ganske kjip, legger Even Tobias til.

Mer omgjengelige på sommeren

Ingen av dem er på aktiv leting etter en sommerflørt eller kjæreste, men de utelukker det heller ikke.

– Folk blir gjerne litt mer omgjengelige på sommeren og er mer ute. Det er sol og da er folk ofte litt hyggeligere enn ellers. Jeg er åpen for det meste, og det som skjer det skjer, sier Even Tobias.

Sjekkeekspert om Tinder

Sjekkeekspert og forfatter av sjekkeboka «Kunsten med spillet», Steffen Furberget, sier at datingapplikasjoner som Sukker og Tinder kan være gunstig for de som synes det er skummelt å flørte med noen de treffer på byen eller andre steder.

–  Personlig synes jeg det er artig å møte folk og få den kontakten ansikt til ansikt. Men datingappene er der for en grunn. Du får en mulighet til å bli kjent med folk, og gjør du ting riktig så får du jo mest sannsynlig til et møte også, sier Furberget.

Sjekkeekspert og forfatter Steffen Furberg gir sine beste sjekketips. Foto: Privat

– Kan bli avhengighetsskapende

Han tror at det for mange kan være deilig å slippe direkte avvisning, blant annet gjennom Tinder.

– Hvis du liker noen på Tinder, så må de like deg tilbake for at samtalen i det hele tatt kan begynne. Sånn sett unngår man den direkte avvisningen, og de fleste synes nok det er tøffere å bli avvist «face to face».

Han mener imidlertid det er viktig med balanse i sjekkearenaene.

– Den store fallgruven, særlig med Tinder, er at det kan bli avhengighetsskapende. Man får bekreftelse som gjør at folk kan unngå å dra ut og faktisk sosialisere seg. De får bekreftelsen de trenger på nett.

Slik får du draget

Boka hans retter seg primært mot menn, og gir ulike tips til hvordan man bør gå fram for å sjekke opp noen. Flere av tipsene gjelder imidlertid uavhengig av kjønn.

– Det absolutt viktigste er at man ikke er redd for å ta initiativ dersom man blir interessert i noen. Det kan være i butikken, på bussholdeplassen, på jobb, eller på byen. Man må tørre å by litt på seg selv, sier Furberget.

– Ikke ta deg selv så høytidelig. Da har du plutselig så mye mer å tape. Her opplever jeg at folk ofte blir for opptatt av «spillet» og konkurransen om å være mest kostbar. At den som tar initiativ og viser interesse, taper. Men hvis ingen tar initiativ er det heller ingen som vinner, sier Furberget.

Ingen fasit

Forfatteren opplever voldsom interesse rundt temaet, og boka hans er nå utsolgt.

– Dette er et tema som aldri går av moten. Det finnes selvfølgelig ingen fasit, men det er visse grunnlinjer som gjør det lettere å skape kontakt og relasjoner mellom folk, sier han.