Det var i desember i fjor at Bjugn kommune søkte om en utvidelse av utfyllinga i Seterfjæra i Botngård. Sommeren 2017 vedtok kommunestyret å stille arealene ved fjæra til disposisjon for bygging av Bjugns nye kjøpesenter, kalt Fosensenteret.

Var kritiske

Søknaden om ytterligere utfylling var i mars 2018 ute på høring hos Fylkesmannen, og totalt kom det fire innspill. Kystverket og Fiskeridirektoratet ga begge grønt lys for utfyllinga, mens Fosen naturvernforening og Ørland og Bjugn Jeger- og fiskerforening var kritiske til tiltaket.

Naturvernforeninga mente at man burde se på alternative plasseringer for kjøpesenteret i det allerede etablerte sentrum i Bjugn, og verne fjæra. Naturvernforeninga pekte på at Bjugnfjorden, som fjæra er en del av, er foreslått innlemmet i den nye marine verneområdet ved Kråkvågsvaet, Grandefjæra og Bjugnfjorden.

Ikke i verneplan

Bjugn kommune har i et brev svart på innspillene, og opplyser at Fylkesmannen i Trøndelag har bekreftet at utfyllingsområdet ikke omfattes av verneplanen.

Fylkesmannen har vurdert det slik at tiltaket ikke vil medføre «vesentlig skade på truet eller verdifullt mangfold», og gir grønt lys for utfylling. Totalt er det snakk om 12,5 dekar som skal fylles ut.

Det er et krav at det kun skal benyttes rene masser i arbeidet, og at massene ikke skal inneholde plast eller annet avfall.

Mest mulig skånsomt

«Fylkesmannen forventer at tiltaket gjennomføres mest mulig skånsomt på fjære sjø, og under rolige strøm- og vindforhold, for å begrense spredningen av partikler i størst mulig grad», heter det i vedtaket.

Bjugn Næringsforum (BNF) og Norutbygg AS stiftet i juli 2017 eiendomsselskapet Fosensenteret AS. Det er dette selskapet som har fått ansvar for å planlegge, bygge og drifte det nye senteret.

– Det er veldig gledelig å høre at Fylkesmannen gir tillatelse til utfylling. Vi har gått og ventet på dette, og nå kom det altså. Vi hadde troen på at det skulle bli godkjent. Elva er lagt i rør der hvor utfyllinga kommuner, og da synes det fornuftig å fylle ut, sier Tor Langvold i BNF.

Tor Langvold er leder i Bjugn næringsforum. Foto: Ina Marie Haugen

– Mye logistikk

Han var primus motor for kjøpesenterplanene, som ble lansert tilbake i 2016.

Det er foreløpig ikke offentliggjort verken skisser eller leietakere i senteret, men Langvold forsikrer at det er både vilje og evne til å realisere planene, særlig når Fylkesmannen har gitt tommelen opp.

– Det gir en bedre utnyttelse av området. Det er mye logistikk rundt et kjøpesenter, blant annet når det gjelder parkeringsarealer og vareinntak. I tillegg ønsker vi å etablere en bussholdeplass og taxiholdeplass for de som ikke kjører egen bil, sier Langvold.

– Det jobbes i det stille for å realisere prosjektet, sier han.

Senteret er planlagt i størrelsesorden ti til femten tusen kvadratmeter, og skal etter planen stå ferdig innen utgangen av 2019 eller våren 2020.