- Det har oppstått grotter inne i muren ved vannkanten. Jeg er bekymret for hva som kan skje med veien når kraftige bølger med full energi slår inn i hulrommene i muren. Først kan betongmuren kollapse, så raser steinfyllingen over og deretter veien, sier Frp-politiker Kurt Myrabakk fra Leksvik.

Armering og saltvann

Det er like øst for Hestdalen at det har dannet seg store hulerom eller grotter under støttemuren som bærer veibanen. Myrabakk sier han er oppriktig bekymret for veien dersom det kommer kraftige bølger inn i grottene i muren.

- Alle har vel sett sprutende sjø når undersjøiske grotter blir fylt med bølger. Problemet her er bare at denne energien ikke har noe sted å gå. Den må ut en plass og da kan deler av konstruksjonen bli tatt med, forklarer han.

Armeringsjernene stikker ut av muren. Foto: Kurt Myrabakk

Myrabakk opplyser også om at armeringsjernene, som holder muren sammen, stikker ut og er eksponert for saltvann.

- Sjøvann og armering er en dårlig kombinasjon og vil på sikt svekke styrken i muren, forklarer han.

- Haster

Myrabakk og Frp arrangerer fredag denne uka grottesafari med mål om å få oppmerksomhet rundt problemet.

- Jeg håper flere lokalpolitikere og fylkespolitikere tar turen. Jo flere, jo bedre, sier han.

Myrabakk ønsker oppmerksomhet rundt saken og mener det haster å få gjort noe med muren som bærer veibanen.

- Følger med

Direktør for samferdsel i Trøndelag fylkeskommune Erlend Solem opplyser at fylkeskommunen per i dag ikke har blitt alarmert om grottene under fylkesveien ved Hestdalen.

Prosjektleder for drift- og vedlikehold i Statens vegvesen, Jan Morten Boneng, bekrefter imidlertid at de er kjent med saken.

Foto: Kurt Myrabakk

- Vi var der på befaring for to, tre uker siden. Vi har registrert «ståa», sier han.

Boneng forteller at vegvesenet har kjent til saken en stund.

- Er det noen fare for at veien skal rase ut?

- Nei. Sånn vurderer ikke vi det.

- Hvorfor mener dere at det ikke er noen fare?

- Veien står mye lenger opp. Dette hulrommet er helt nede ved fyllingsfoten. Men vi følger med dette. Det er en del av de inspeksjonsrutinene vi har, svarer Boneng.

Ny mur?

Han forteller at vegvesenet nå skal sende en anbefaling til fylkeskommunen om hva som bør gjøres med muren.

- Hva må til?

- Det er det vi vurderer nå. Slik vi ser det er det behov for å bygge ny mur eller å utbedre den eksisterende. Det blir et pengespørsmål. Selve muren er jo intakt i form av at den fortsatt holder veifyllingen. Det er ikke brudd i selve muren. Det er under at det har begynt å vaske seg ned på fjellet den står på, forklarer Boneng.

Har byttet stikkrenne

Over muren har det oppstått et lite «søkk» i veibanen. Boneng mener at dette ikke nødvendigvis har noen sammenheng med at støttemuren er i dårlig forfatning.

Foto: Kurt Myrabakk

- Vi har gjort noen utbedringer oppe på veien tidligere. Der var det en stikkrenne som var i dårlig forfatning. Denne er byttet. Vi mener at dette ikke har noe med muren under å gjøre. Det ligger jo på samme sted, så slik sett er det fort gjort å koble det sammen, men stikkrenna er jo mye lenger oppe i konstruksjonen, sier han.

Les mer: Fylkesvei kollapset