Fikk nærkontakt med 500 grindhval

De skulle bare ut å fiske. Turen ble en opplevelse av de helt sjeldne for Marius Rønsholm og vennene hans.
Nyheter

Torsdag 5. juli skulle Marius Rønsholm, Johan Dalby, Kristian Dalby og Ole Magnus Fenstad ut for å fiske dypvannsfisk mellom Austrått og Fevåg. Der ble de møtt av et syn ingen av dem hadde særlig mye erfaring med tidligere. Rønsholm antar at det var så mye som 500-800 grindhval som dukket opp rundt båten deres.

- Vi bestemte oss for å skru av motoren og forholde oss rolige i båten. Da kom hvalene enda nærmere for å se på oss, sier Rønsholm ivrig.

Et adrenalinrush

Han beskriver hendelsen som veldig spesiell og noe ikke mange får oppleve. Samtidig var det et voldsomt antall hval, og mange tanker som oppstod. Rønsholm forteller at Johan Dalby skalv og ble livredd for at hvalene skulle bikke båten.

- Det var et adrenalinrush, og selv om noen av oss var litt redde, satt alle igjen med en bra opplevelse til slutt, poengterer Rønsholm.

Tidligere har han opplevd niser på nært hold, men aldri noe så stort som grindhvaler. Dessuten kom hvalene så nærme at det var mulig å ta på dem fra båten.

Stort antall dyr

Torkild Bakken ved institutt for naturhistorie på NTNU har forsket på blant annet artsmangfold i Norskehavet. Han forteller at grindhvalen bruker å vandre inn mot kysten på jakt etter mat. I hele Nordatlanteren er det vanlig med både små og store grupper som vandrer sammen. I de to siste ukene har det vært observert flere grindhval i Trondheimsfjorden, melder Bakken.

- Det er vanlig at de oppholder seg i områder der det er god tilgang på mat. Dersom det for eksempel er et område med mange sildestimer, kan hvalene være der i over ei uke, opplyser han.

Grindhvalene beveger seg gjerne i familiegrupper på 15-20 dyr og det kan ofte være flere grupper som slår seg sammen, ifølge Bakken. Han beskriver en lignende hendelse for noen år siden hvor han var med NTNUs forskningsfartøy Gunnerus ut til Agdenes. Også den gangen kom hvalene nærme båten når de forholdte seg i ro. Bakken forteller imidlertid at denne hvalflokken var på omlag 100 dyr den gangen. Antallet som ble observert mellom Austrått og Fevåg, mener han er et stort antall.