Rådmannen mener det har vært en ryddig prosess forut for resultatet de kom fram til.

– Vi har hatt med begge personalsjefene fra Roan og Åfjord. Vi har hatt tillitsvalgte fra begge kommunene med og hele komiteen var omforent hele vegen, sier Johansen.

Kvalifikasjoner

Kriteriene for valg av sektorsjefer og ledere var avgjort på forhånd. Formell kompetanse, personlig egnethet og ledererfaring var blant kriteriene som ble etterspurt. Alle stillingene ble vurdert hver for seg.

At resultatet ble som det ble slik har ikke noe med hvilken kommune de jobbet i fra før. Det ville ha vært feil å si til en av kandidatene som var best kvalifisert at vedkommende ikke skulle få jobben fordi de ikke hørte til den rette kommunen, sier rådmannen.

Spredt

Kommunen har vedtatt modellen for organisering, og denne vil i stor grad følge den som Åfjord er organisert etter i dag. Johansen sier de arbeider med detaljene ennå. Han ser for seg at kultursektoren kan få en noe mer framtredende plass i den nye modellen. Når det gjelder hvor lederne i kommunen kommer fra mener han kommunen ikke har ansatt bare åfjordinger tidligere heller. Han sjøl er et eksempel. Økonomisjefen, Jon Kristian Lomundal, kommer fra Hemne. Sektorsjef landbruk og teknisk, Lars Helge Kolmannskog er naturalisert åfjording, og innflytter. Som så mange andre i nykommunen.  Sektorsjef Reidun Susanne Momyr er også innflytter.

– Det er stort sett bare Laila Refsnes, sektorsjef for helse og velferd som er innfødt åfjording, sier rådmannen.

Mye gjenstår

Det er ennå en god del som gjenstår før en kommer i mål.

– Det viktigste er at vi arbeider oss i lag. Vi synes vi har kommet godt i gang, og vi skal jobbe oss enda tettere sammen, sier rådmannen.

Organisasjonskartet har de plass, og nå skal strukturen på plass.

– Vi har det travel, men jeg har vært med på dette før. Helsereformen som Tore Tønne satte i gang i 2000 ble gjennomført på et år, sier Johansen.

Han sikter til da Arbeiderpartiets ledelse innførte New Public Management i helsesektoren og opprettet helseforetak direkte underlagt staten. Før var de underlagt fylket.

To modeller

Åfjord bruker en komitemodell der komiteene innstiller til kommunestyret. I Roan bruker de en utvalgsmodell der utvalgene har stor beslutningsmyndighet. Begge modellene har sine forkjempere og motstandere som de har fordeler og ulemper.

Dessuten skal kommunen ha et nytt delegasjonsreglement på plass innen den kommer i drift 1. januar 2020. De har med andre mer enn nok å henge fingrene i før alt er på plass, men rådmannen mener de skal klare det.

– Jeg har trua, sier Johansen.