Flotte opplevelser på Fosens tak

– Enkelte av toppene i Åfjord kan framstå som utilgjengelige, men for mange kan dette være nettopp det som gjør at de oppsøker dem, sier Gunnar Singsaas, leder i Åfjord Fjellstyre.

Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø er en ivrig fjellvandrer og hun anbefaler en tur opp til Finnvollheia. Kirsti Leirtrø  Foto: Privat

Nyheter

Første fjelltopp som peker seg ut i Åfjord er en som kommunen deler med nabokommunen Namdalseid. Høyeste punkt på Finnvollheia, eller Roassje på Sørsamisk, rager 675 meter over havet og ligger akkurat i grensa. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Kirsti Leirtrø, er en av flere friluftsmennesker som anbefaler folk å prøve seg på denne toppen, om de er litt fjellvante.

– Det er flott på dager med god sikt, sier fjellvandreren. Hun er en av dem som «samler» på fjelltopper, og hun har vært rundt på mange rundt om i Trøndelag. Tidligere i år besøkte hun Dåapma på ski. Tidligere har hun besteget Finnvollheia til fots fra Lonin.

– Åfjord har mange flotte turområder som kan anbefales på det varmeste, sier friluftsmennesket fra Ørlandet.

Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø er en ivrig fjellvandrer og hun anbefalker en tur opp til Finnvollheia. Kirsti Leirtrø  Foto: Privat

 

LES MER:

Toppturer i Fosen

363 meter opp og du når toppen av denne «hesten»

Osen har et vell av fjelltopper å by på. Her er tre som er vel verdt å prøve seg på.

 

Tøff tur

Den best beskrevne ruta hit er på om lag 24 kilometer tur retur. Her er det ingen merket sti.

Ruta, som er beskrevet på Trondheim Turistforening sine heimesider, starter fra fjellgården Silderen nedre. Den ligger i Selagrenda i Verran kommune. En kan også velge å starte fra flere punkter i Åfjord kommune, men da må en påregne enda bedre tid. Turen som er beskrevet tur retur Silderen er oppgitt til åtte timer.  Vandreren vil måtte gå gjennom både myrlendt terreng og fjell på turen.

– Noen områder er utilgjengelige og har dermed færre besøkende. Det er nettopp det som gjør dem unike, sier fjellstyrelederen.

LES MER:


Hytter

Sjøl er han en av dem som liker å oppsøke slike steder.

Har du kommet det opp på Finnvollheia en godværsdag, kan du se ned på Dåapma i nord. (Se egen artikkel om tur hit). Fjellvante og spreke folk vil kanskje ta turen dit i samme slengen. Da kan det kanskje friste å leie seg inn i hytta som fjellstyret leier ut ved Teksjøen. Den er en av to hytter fjellstyret har i Åfjord. Den andre Botnstua i Nordre Statsallmenning.

– Det er dyrt å ha egen hytte, men disse eier vi alle sammen, og alle kan leie seg inn her, reklamerer Singsaas.

LES MER:

Denne fjelltoppen er besteget flest ganger

Se oversikt over de mest populære fjelltoppene i Sør-Trøndelag.  


Nærområdet

For den med mindre krav til uberørt villmark er Melanakken like ved Åfjord sentrum. Du parkerer ved Felleskjøpet, og går over til den andre sida av vegen. Der vil du finne skilter som viser vegen til toppen. Det er to ruter å velge mellom, ifølge Ingvill Hoås Butli ved Åfjord Utvikling. Det er ei bratt rute som går mer eller mindre rett til topps. Den andre er slakere og lengre. Uaktet hvilken rute du velger til topps, vil du ved vegs ende bli belønnet med en fremragende utsikt over Åfjord sentrum. Fra toppen som rager 345 meter over havet ser du Åfjorden, deler av Skråfjorden og bygdene innenfor i Stordalen.

– Du trenger ikke å ga så langt for å få turfølelsen. Da holder det ofte at du finner en skogsbilveg og følger den til endes. Bare du kommer deg ut, er det bra, sier Singsaas. Han minner om at de som drar på tur, enten de drar langt eller kort, bør rydde etter seg og ikke legge igjen søppel.

LES MER:

Klarte du Fosen-quizen? Her er løsningen

Flere tusen visninger viser at mange har prøvd å knekke gåtene i quizen som vi la ut for noen dager siden.


Sjønære topper

Med Harbakfjeller, Kvenndalsfjellet og Storheia industrialisert av vindkraftprosjekter, vil disse kanskje ikke framstå som like innbydende for alle. Walter Solberg fra Stokkøya kan anbefale flere topper i sitt nærområde som gode erstatninger for dem som ønsker havutsikt. Linesøyas høyeste punkt på Linesfjellet er 230 meter over havet. Kamman med sine 225 meter gir like god utsikt over havet. Ellers er det noen tjern på toppen som en kan svale seg i på heite dager.

– Fra begge stedene skal du se ut til Halten fyr på en godværsdag. Både stiene på Linesøya og Stokkøya er godt merka, sier Solberg. Linesøyas høyeste punkt kan for øvrig med fordel bestiges som en del av en sykkeltur. I den forbindelse minner Solberg om at han arrangerer guidet tur på sykkel rundt øya under Stoksund Sommerfestival.

– En sykkeltur på Stokkøya og Linesøya kan godt kombineres med en tur, sier Solberg