LO besøker sommervikarer på Fosen: – En del som ikke har arbeidskontrakt

For 33. året på rad undersøker LOs sommerpatrulje arbeidsforholdene ved bedrifter over hele landet. Denne uka er patruljen på Fosen.

Mette Hagen Mandal (16) fra Bjugn har sin første sommerjobb i sommer. Her er hun sammen med Tina Stenkløv fra LOs sommerpatrulje.  Foto: Ina Marie Haugen

Nyheter

Hver eneste sommer besøker de bedrifter over hele landet, og prater med sommervikarer og unge arbeidstakere om lønn, overtid, kontrakt og andre rettigheter.

Første sommerjobb

Sommerpatruljering har vært fast takst de siste 33 årene, og bakgrunnen er at mange unge ikke har nok kjennskap til rettighetene sine i arbeidslivet. Ifølge LO er det også noen arbeidsgivere som kan tro at ungdom er lettere å lure og utnytte.

Mette Hagen Mandal (16) har sin første ordentlige sommerjobb som aktivitør ved Bjugn helsesenter denne sommeren. Engasjementet varer i to uker.

Sammen med Tina Stenkløv i LOs sommerpatrulje går hun gjennom skjemaet som patruljen har tatt med og svarer på spørsmålene.

Mange unge arbeidstakere har ikke arbeidskontrakt, forteller Tina Stenkløv og Bjørn-Andreas Sjøli fra LO.  Foto: Ina Marie Haugen

 

Verneombud og kontrakter

Stenkløv og kollega Bjørn-Andreas Sjøli besøkte Åfjord mandag denne uka og Ørland og Bjugn på tirsdag. Deretter gikk ferden videre til Indre Fosen.

De har lagt merke til noen gjengangere blant ungdommene de har møtt så langt i sommer.

– Generelt i Trøndelag ser vi at mange unge arbeidstakere ikke vet hva verneombud er for noe, eller hvem det er på arbeidsplassen sin. Generelt er det også en del som ikke har arbeidskontrakt. Det skal i utgangspunktet være på plass senest en måned etter arbeidsstart, sier Stenkløv.

LES OGSÅ: Arbeidslivets vaktbikkjer

Glad for besøk

Etter at skjemaet er ferdig utfylt oppsummerer sommerpatruljen slik om Mette sin arbeidssituasjon:

– Dette ser veldig greit ut, egentlig, sier Stenkløv.

Sommervikaren selv synes det er bra at LO kommer på besøk på arbeidsplassen.

– Jeg synes det er viktig for å eventuelt forbedre arbeidsplasser, og for at unge skal vite om rettighetene sine, sier Mette.

Stenkløv og Sjøli forteller at både arbeidsgivere og arbeidstakere setter pris på besøk fra dem.

– For mange er sommerjobb det første møtet med arbeidslivet, og da er det viktig å vite hva man har krav på, sier Bjørn-Andreas Sjøli i sommerpatruljen.