Beitelagsleder Kristoffer Moan vurderer kadaveret som ferskt. Han mener det neppe er mer enn et døgn siden bjørnen har forsynt seg av sauen. Det betyr i så fall at bjørnen har vært i området ved Moansetra på lørdag eller natt til søndag.

- Sauen ble funnet ved Moansetra i 12.00-tiden i dag. Jeg tipper det maks er 18 timer siden bjørnen har vært her, men det kan like gjerne ha skjedd et par timer før sauen ble funnet også, sier Moan.

Rimelig sikker

Det var kona Linn Merete Barstad Moan som fant sauen som er i deres eie.

- Sauene har radiobjeller på seg. Senderen på denne sauen sluttet å sende signal, forteller Barstad Moan.

Rovviltkontakt Leif Arne Jåma i Statens Naturoppsyn hadde søndag ettermiddag kun sett bilder av den drepte sauen ved Moansetra. Ut ifra bildene sier han at han er rimelig sikker på at sauen er drept av bjørn.

Denne bjørnen ble fanget på et viltkamera på grensa mellom Namdalseid og Osen for snart en måned siden. Det er trolig denne bjørnen som nå befinner seg i Leksvik. Foto: Viltkamera

Flere funn

Fylkesmannen i Trøndelag innvilget fredag kveld på nytt fellingstillatelse på bjørn i Indre Fosen kommune, i Mosvik samt i deler av Verran. Det skjedde etter at en skadet sau ble funnet ved Kulia vest for Leksvik sentrum torsdag kveld. Statens Naturoppsyn vurderer det som antatt sikkert at sauen ble skadet av en bjørn.

Fredag kveld var en 10-15 mann ute i felten og lette etter flere skadde eller drepte sau. Resultatene lot ikke vente på seg. Per tidlig søndag ettermiddag kunne Statens Naturoppsyn opplyse at bjørnen etter alt å dømme har drept minst åtte sauer ved Lerstadsetran og nord for Korpheiklompen.

De røde ringene viser hvor bjørnen trolig har drept sauer i Leksvik de siste dagene. Ringen lengst til høyre angir Moansetra hvor den døde sauen ble funnet i 12.00-tiden søndag. Fra venstre angir ringene Korpheiklompen, Lerstadsetran og Kulia.

Fosna-Folket var med da Statens Naturoppsyn dokumenterte skadene på en av de døde sauene nord for Korpheiklompen.

- Vasser i mat

Søndag ble så en ny drept sau funnet ved Moansetra. Fellingslaget har søndag ettermiddag fire mann ute i felt i et forsøk på å finne bjørnen. Oppdraget er imidlertid svært krevende. I det varme sommerværet er lukta fra bjørnen borte bare på få timer.

Beitelagsleder og saueeier Moan har om lag 250 sauer i området ved Moansetra. Nå er han sikker på at bjørnen har tatt flere sauer enn de som allerede er funnet.

- Bjørnen vasser i mat der oppe. I femtiden søndag morgen skjøt plutselig kyrne fart fra Gullhaugen, hvor de har vært i flere dager, og ned til gården ved Rota. De har åpenbart blitt skremt, mener Moan.

- Sauenæringa stiller opp og flytter dyra ned til bygda, forteller beitelagsleder Kristoffer Moan.

- Slitsomt

Beitelagslederen takker bygdebefolkningen for hjelp og sympati de siste dagene.

- Det betyr mye. Dette er slitsomt. Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir om vi må drive på og lete sauer i hele sommer, sier Moan.

Han er også fullt klar over at fellingslaget har en vanskelig oppgave.

- Jeg har trua på jegerne, men de har oddsen imot seg på denne årstida. Det er også et vanskelig terreng å jobbe i, påpeker Moan.

Her undersøker Statens Naturoppsyn en drept sau i bekken nord for Korpheiklompen lørdag. Foto: Alexander Killingberg