På imponerende kort tid har teamet til Ryjord stablet på beina en festival som begynner på morgenen den 29. juni og holder på ut i de små timer natt til søndag 1. juni.

– Vårt ønske er å få flest mulig til å reise kollektivt, sier Ryjord om den oppsatte hurtigbåtturen som skal bringe gjester fra Trondheim til Stokkøya. Turen koster skarve 590 kroner tur retur, og er et røverkjøp om en sammenligner med de 500 kronene det koster å reise Brekstad Trondheim. Båten tar 275 passasjerer, og Ryjord sier det allerede er booket mange billetter gjennom tjenesten Ticketmaster. Prispolitikken til arrangørene er bevisst.

– Dette er ikke noe vi tjener mye penger på, sier Ryjord. Han føyer til at han gjerne kunne tenke seg å gjennomføre denne turen sjøl, om tida tillater det.

Luksuscamping

I skrivende stund er 1300 av 1500 festivalpass utsolgt. Bookinga har allerede kommet godt i gang når det gjelder overnattinga også. Luksusteltcampen ved Stokkøya Sjøsenter ble utsolgt med en gang. Dette er 30 robuste telt av en type som brukes i England og som er beregnet på å stå ute hele året. Her er dusjvogner med vannklosett og sengene i tomannsteltene er ferdig oppredde. Gjestene får gratis kaffe og bakverk.

– Det er gjort slik at folk skal få det bekvemmelig, sier Ryjord.

De som ikke har sikret seg her kan velge telt ved sjøsenteret. Caravan- og bobilcampen ved Sossvika, like ved Bygdeboksen, har også appellert til mange. Det samme gjelder muligheten til å bestille båtplass.

Fjerngjester

Om lag 15 prosent av dem som har bestilt er fra Oslo-regionen. Ryjord veit ikke om dette er folk som har tilknytning til Trøndelag på en eller annen måte. Temaet by og land og tilhørighet er for øvrig et gjennomgangstema i den litterære delen av festivalen.

Forfatter Linda Erlien Borren er kjent for at hun gikk tretten milene fra Trondheim til familiebruket i Hessdalen. Spaserturen ble til boka «Veien hjem», der hun reflekterer over blant annet dette. Forfatteren møter Hilde Stålskjær Osen som skreiv «Vi bare kjører så ser vi». De to samtaler under ledelse av Anne B. Ragde, som sjøl har berørt tematikken i sin Neshov-tetralogi. Skal folk bo på byen eller landet, eller kanskje begge deler?

– Det er et interessant tankespill, sier festivalsjefen, som sjøl er bygutt, men har ei kone fra Røros.

Havblikk

Forfatterne Morten Strøksnes og Eskil Engdal har skrevet henholdsvis «Havboka» og «Jakten på Thunder». I «Havboka» kaster forfatteren et kritisk blikk på forvaltninga av ressursene våre langss kysten. «Jakten på Thunder» er ei samling av Engdal og kollega Kjetil Sæther sine artikler om jakten på pirattråleren «Thunder» som til slutt ble senket av mannskapet sjøl. Begge bøkene er oversatt til flere språk. I samband med dette bokbadet serverer kjøkkenet patagonsk tannfisk, en art Thunder dreiv ulovlig fiske av. Ryjord sier det forfatterne tar opp og står for fullt og helt er deres egen sak. Det er spesielt Strøksnes si bok som har et kritisk blikk på hvordan sjøretta næringsliv utøves.

– Som arrangører er vi nøytrale, men temaene som tas opp er viktige, sier Ryjord.

Eldste musiker som bidrar på Stokkøya er Ole Paus på 66 år og den yngste er 18 år. Svenske Hurula og islandske Sólstafir er nye for det trønderske publikum, i alle fall live. Dette er spennende nye artister som Ryjord gleder seg til å presentere. Spennvidda i sjangere er stor, men her finner en ikke dansebandmusikk eller trønderrock.

– Det er andre festivaler som ivaretar det. I mitt hode er den perfekte festival den der du snubler innom flere sjangere, som på Roskilde-festivalen. Den er alle festivalers mor, sier Ryjord.