Politiet opplyser klokken 19.00 at de evakuerte ikke får dra hjem onsdag kveld.

- De forblir evakuert i hvert fall i ett døgn, sier politiets innsatsleder i Leksvik Erlend Simonsen klokken 19.00.

Han forteller at de nettopp har fått en orientering fra geoteknikerne.

- Geoteknikerne gjør ikke flere undersøkelser i kveld, men fortsetter arbeidet i morgen, sier Simonsen og påpeker at folk først får reise hjem når geoteknikerne anser det som helt trygt.

Sover hos kjentfolk

Ifølge Indre Fosen-ordfører Steinar Saghaug (H) er det mellom 80 og 100 personer som er bostedsregistrert i det evakuerte området. Politiet påpeker at de har kontroll på alle i området og at ingen er blitt skadet i raset.

- Hvor får folk husrom for natten?

- De fleste har valgt å bo hjemme hos venner og kjente, sier ordfører Saghaug og legger til at kommunen ordner overnatting til de som måtte mangle et sted å være.

De evakuerte bor på Kroa og innover Kroveien samt ved Hjelop-gården og på Volla.

Kom seg i land

Nede ved sjøen er Hjellup fjordbo med fem leiligheter og et konferanserom nettopp åpnet. Ved anlegget pågikk arbeidet med to moloer. En gravemaskinfører var på den ene moloen da raset gikk onsdag. Han klarte å komme seg i land før det var for sent. Dette skal ifølge entreprenøren ha skjedd uten dramatikk.

Det er Nils Hjellup som driver entreprenørfirmaet som jobber på stedet, og som eier gravemaskinen.

- Var det noen i gravemaskinen da den ble tatt?

- Ja, men han klarte å hoppe ut. Raset gikk ikke så fort. Nå er det bare aggregatet som stikker opp fra sjøen, sa Hjellup etter raset onsdag.

Han fortalte at raset må ha startet nede i sjøen.

- Helt nede i sjøkanten går det nå beint ned. Det er nok sjøen som holder massene, sa han.

Tar ingen sjanser

Ifølge politiet utvidet raset seg fra jordet ved Hjelop-gården og vestover mot enden av Kroaveien. Raset stanset om lag 100 meter øst for snuplassen innerst ved veien. Raset nådde ikke bebyggelsen på Kroa.

– Det er et godt stykke fra Hjelop-gården og dit. Det er fortsatt et stykke igjen til bebyggelse, men vi evakuerer likevel. Vi ønsker å være føre var, sa politiets innsatsleder Olav Strid til Fosna-Folket onsdag ettermiddag.

Det tok flere timer før politiet kunne meddele at det ikke raste lenger.

Olav Strid er politiets innsatsleder på stedet etter at det gikk et jordras i Leksvik i 12-tiden onsdag. Foto: Knut Inge Blix Furuseth

Vil følge utviklinga

Innsatsleder Strid opplyste i firetida onsdag at det foreløpig ikke er planer om å utvide evakueringa. Eldresenteret og omsorgsboligene i området vurderes som trygge, men kommunen har startet forberedelse i tilfelle evakuering blir iverksatt.

Ifølge Strid vil politiet være til stede og følge med utviklinga utover kvelden, samt sørge for at ingen tar seg inn på området.

Ambulansepersonell utenfor eldresenteret i Leksvik. Foto: Siri Kristine Størseth

Stort ras

Even Killingberg rykket ut til rasstedet for brannvesenet onsdag ettermiddag. Han var blant de første på stedet.

- Jeg vil si det er et stort ras. Det er 600-700 meter bredt. Ingen hus er tatt, opplyste han til Fosna-Folket fra rasstedet.

Killingberg fortalte da at det fortsatt raste på stedet.

Fikk ikke kjøre hjem

Bård Berger, som bor på Kroa, kjørte bort for å hente kona, rundt samme tid som raset gikk.

- Da vi skulle returnere, fikk vi ikke kjøre heim igjen, forteller Berger til Fosna-Folket.

De evakuerte ble en tid samlet på bedehuset ved Testmann Minne skole onsdag ettermiddag. Ifølge politiet var i alt 48 evakuerte innom.

Satte krisestab

Indre Fosen kommune har satt krisestab i forbindelse med hendelsen.

Både Kroveien og Hjellupveien er stengt som følge av raset. Politiet holder vakt for å hindre at noen tar seg inn i det antatt farefulle området.

Lang tid

Forsker Inger-Lise Solberg ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim har sett på bildene av skredet, og Adresseavisen har spurt om hun kan si noe om utbredelsen av skredet.

- Skredet har gått i strandsonen. Jeg ser av bildene at noen steder stikker det ut fjell. Det vil være med på å begrense hvor langt skredet kan gå. Den videre utbredelsen bestemmes av hvor det er fjell, og hvor mye løsmasser som kan rase ut, sier Solberg.

- Det pågikk graving i området, kan det ha vært en medvirkende årsak til skredet?

- Det er mange eksempler på at graving og flytting av masse kan føre til skred. Generelt kan graving og fylling føre til skred om det ikke gjøres på riktig måte. Jeg vet ikke noe om hvilke vurderinger som er gjort her, sier Solberg.

Jordskred kan av og til vare i flere dager.

- Det stopper av seg selv, for eksempel om det møter stabile masser eller fjell, sier hun til avisen.