Forsamlingshuset, også kalt bedehuset, ved skolen var onsdag mottak for evakuerte beboere i Leksvik etter at et stort jordras gikk i 12.00-tiden. Opptil 100 personer er ifølge kommunen bostedsregistrert i det evakuerte området på Kroa og ned mot Hjelopen og Volla.

Ikke redd for huset

Magnus Hjellup, som bor ved Kroa, er blant de evakuerte. Det er faren hans som eier gravmaskinen som ble tatt av raset. Føreren av maskina klarte å komme seg ut i tide.

– Jeg ble litt skremt når jeg fikk høre at maskina til pappa hadde reist på sjøen. Jeg frykter ikke at huset mitt skal bli tatt av raset, men jeg er mer redd for gården Hjellup som onkel og tante eier, sa Hjellup onsdag ettermiddag.

Marit Hjellup, som bor på Hjellup-gården, sa like etter raset at selve gården hadde berget bra fra raset. Magnus Hjellup var med på å bygge moloen som raste ut sjøen onsdag.

– Jeg så at det var problemer med bygginga. Det måtte fylles på stein etter stein, da de forsvant nede i sjøen, sier Hjellup.

Leksvik forsamlingshus tar nå imot evakuerte beboere. Foto: Knut Inge Blix Furuseth

– Håper det går bra

– Jeg blir litt matt av det som har skjedd. Men jeg håper det går bra og at ingen blir skadd, sier Eirin Gautvik, som også er blant de evakuerte.

Richard Podmore var på jobb da kona ringte og fortalte at de ble evakuert fra Kroa.

– Jeg fikk heldigvis lov av politiet til å kjøre ned til Kroa for å hente henne, sier Podmore.

Da Fosna-Folket var til stede i forsamlingshuset var stemningen god, omstendighetene tatt i betraktning.

- Prøver å bistå

Ordfører Steinar Saghaug (H) satt onsdag i kommunens krisestab på rådhuset i Leksvik. Det har vært hektiske timer etter at raset gikk i 12.00-tiden.

– Vi er samlet på kommunehuset og prøver å bistå innbyggerne på best mulig vis. Vi har også et psykososialt team som bistår de evakuerte ved forsamlingshuset i Leksvik, sa ordføreren i 17.00-tiden.

Han påpekte at det er en svært spesiell situasjon som har oppstått. For bare kort tid siden var Saghaug med på å markere at det er 40 år siden Rissaraset, som var en nasjonal katastrofe i 1978.

– Forhåpentligvis er det over

– Rissaraset har satt sine spor, så å oppleve dette nå føles veldig spesielt. For bare to uker siden var jeg også med på å åpne Hjellup Fjordbo, som ligger like ved der raset gikk, sa ordføreren og påpeker at det heldigvis ikke er noen som er fysisk skadd i raset som gikk onsdag.

– Forhåpentligvis er det over nå, påpekte han.

Saghaug oppfordret innbyggerne til å holde seg oppdatert ved å følge med på kommunens hjemmeside og andre medier. Det foregikk onsdag ettermiddag geologiske undersøkelser ved rasstedet.

– Mange er berørte av dette, og det er vår oppgave å skape trygghet. Mange er usikre på hva som skjer, så vi jobber med å skaffe grundig og god informasjon til innbyggerne. Det viktigste nå er at alle berørte blir tatt godt vare på, sa han.