Beboerne sitter med hjertet i halsen hver gang ungene skal krysse den sterkt trafikkerte vegen. Fartsgrensa er 80 kilometer i timen, noe mange bilister ikke bryr seg om til tross for at det er bebyggelse tett ved vegen.

Tatt for råkjøring

I forrige uke ble tre bilister førerkortløse etter å ha kjørt alt for fort på strekningen. Han som kjørte fortest ble målt til 141 kilometer i timen.

Hver dag må ungene krysse vegen når de går av skolebussen etter endt skoledag.

- Det er alltid en voksen til stede når skolebussen kommer. Vi kan ikke la ungene krysse vegen alene. Det er ikke forsvarlig, sier Cathrin Darell Rian som er mor til førsteklassingen Aurora.

Unger blir lett distrahert

Ingrid Wilmann har ikke unger på skolen ennå, men hun har en framtidig elev liggende i barnevogna.

- Små unger klarer ikke å bedømme avstand og fart på bilene. De kan også lett bli distrahert av ting de for eksempel oppdager i vegkanten og dermed glemme at de er ved en trafikkfarlig veg. Det er for liten forståelse blant bilistene for at det bor unger her, slår hun fast.

Søstrene Ida og Annika Kobberrød går på og av bussen samme sted som Aurora Darell Rian. Ida går i 10. og Annika i 3.

- Annika tar aldri bussen alene. Dersom hun slutter tidlig på skolen er hun på SFO til hun kan dra heim sammen med meg. Hun får ikke krysse vegen alene. Det er ikke alle som slakker av når de ser vi skal krysse vegen heller, forteller Ida.

Beboerne i Roten krever at noe må bli gjort for å få dempet fartenlangs fylkesveg 715 mellom Keiseråslia og Kråkmo.Bak fra venstre står Tormod Rian, Bjørnar Sollie Finsmyr, Cathrin Darell Rian, Maria Hegerberg og Ingrid Wilmann. Foran fra venstre står Andrine Darell Rian, Aurora Darell Rian, Magnus Sollie Finsmyr, Mie Sollie Finsmyr, Annika Kobberrød og Ida Kobberrød.

Vil ha fotoboks

Beboerne vet ikke hva som skal til for å få ned farten. Det ser ikke ut til å hjelpe at UP rett som det er har fartskontroller.

- Nå ønsker vi at de kan sette opp en fotoboks eller innføre gjennomsnittsmåling. Det må gå an å få til. Og så er jeg skremt av en del av kommentarene som blir lagt ut på Facebook når det skrives om råkjøringen her, sier Maria Hegerberg som har en sønn som skal begynne på skolen til høsten.

Om to år vil det være i alt 28 unger på strekningen Keiseråslia-Kråkmo som skal gå på og av skolebussen.

- Må det skje en ulykke her før noe blir gjort? Vi har ikke råd til å miste noen, sier Cathrin Darell Rian.

Farten er blitt større

Det er ikke noe nytt at det kjøres hardt langs vegen som går forbi Roten. Før vegen ble opprustet var det 60-sone her, noe mange hadde liten respekt for.

- Oversikten er større er bedre nå, men farten er også større. Men fortsatt er oversikten litt dårlig for trafikk som kommer fra Kråkmo. Store biler vil ha store problemer med å stoppe om de kommer i 80 kilometer i timen og det er noen i vegen her. De som planla vegen kan ikke ha tenkt at unger skulle krysse vegen her. Vi sov kanskje litt i timen vi også, sier Bjørnar Sollie Finsmyr.

Unngår fergekøen

Skolebussjåfør Oddbjørn Dyrendahl synes ikke det er noe trivelig å slippe ungene ut av bussen ved Roten.

Bussjåfør Oddbjørn Dyrendahl er skeptisk til å slippe ungene av bussen når fergekøen kommer.

- Jeg er skeptisk til å slippe dem av, særlig når fergekøen kommer. Men vanligvis er jeg her mellom to fergekøer. Og så prøver jeg å stoppe så langt ut i vegen som mulig slik at ingen biler skal bli fristet til å kjøre forbi bussen når jeg stopper her. Hittil har jeg ikke opplevde farlige situasjoner i forbindelse med skoleungene, sier bussjåføren.