I siste møte i planutvalget ble saken diskutert av kommunepolitikerne, og ingen av dem hadde innvendinger mot idéen til ordføreren. En forutsetning for at det skal kunne bli noe av, er at også kommunestyret i Åfjord gir sin tilslutning til at kommunen går inn med midler.

Trenger oppgradering

I brevet til Trøndelag fylke ved fylkesordfører, vises blant annet til oppslag i Fosna-Folket 27. april i år. En bilfører måtte ha bergingsbil for å trekke en bil løs fra helt uframkommelig fylkesvei 6332 i teleløsninga.

– Det er liten tvil om at FV 6332, i likhet med mange fylkesveger, behøver en oppgradering, i første rekke ved at leir- og løsmasser skiftes ut til fordel for et stabilt og drenerende underlag, skriver Stjern i sitt brev til fylket.

Prisberegning

Åfjord kommune har anslått kostnadene ved å oppgradere FV 6332 til Ratvika ved å ta utgangspunkt i erfaringstall fra tilsvarende prosjekter. De har basert seg på kostnader ved oppgradering av kommunale veger i området, og har brukt av erfaringstall fra lokale entreprenører. For sju og en halv kilometer veg har de kommet til en pris på åtte millioner kroner for oppgradering av veistrekninga. Én million spares inn på å bruke massen fra 723, og Åfjord foreslår at de kan ta halvparten av kostnaden, altså 3,5 millioner kroner.

– I dette ligger det at veien bygges opp på nytt med forsterkningslag av sprengt stein, bærelag og oppgrusing. Dog uten fast dekke, men slik at den ikke påvirkes av vårløsning, slagregn mv, skriver Stjern.

Synergier

Åfjord kommune har i de siste årene hatt gode erfaringer med å gjennomføre prosjekter i samarbeid med andre. Spesielt når tiltakene kan komme flere formål til gode. Det beste eksemplet på dette er den pågående utbygginga av ny fylkesveg 723 mellom Åfjord og Stokksund. Vegeier Sør-Trøndelag fylkeskommune bygger ny fylkesvei som et rassikringsprosjekt i samarbeid med Statkraft/Fosenvind DA og Åfjord kommune.

Åfjord kommune mener FV 6332 kan utbedres med overskuddsmassene fra FV 723. – Anleggsarbeidene som nå pågår i Ryssdalen ligger i umiddelbar nærhet til FV 6332, skriver Stjern.

Fordeler

Kommunen har kommet til en besparelse på om lag 1 million kroner i arbeidet med oppgradering av Fylkesvei 6332. Samtidig får en benyttet en del av overskuddsmassene som ellers vil måtte legges i massedeponi. Dermed unngås virkninger på terrenget som følge av prosjektet.

Stjern medgir i brevet at det kan være vanskelig for fylkeskommunen å utbedre noen veier framfor andre.

– Det er imidlertid en kjensgjerning at veier som er ufremkommelig medfører store ulemper for dem som i praksis blir isolert, i tillegg utgjør dette en sikkerhets og beredskapsmessig risiko i tilfelle det skulle oppstå uønskede hendelser, t.d. akutt sykdom, brann mv i slike områder, anfører hun videre.

Åfjord formannskap diskuterte saken i forrige uke, og de gikk enstemmig inn for å gi  ordfører klarsignal til å gå i dialog med fylket. å tilby et Spleiselag for utbedring av FV 6332 på strekningen Morka - Ratvika der kommunen dekker halvparten begrenset oppad til 3,5 millioner kroner.

Tungt løft

For kommunen er dette et tungt løft, da dekning av kostnader for oppgradering av fylkesveier må dekkes av frie fond.

– Likevel anser vi tiltaket som så viktig for befolkningen som er avhengig av fremkommelig vei, at kommunen ønsker strekke seg langt for å finne en løsning, særlig når det i tillegg finnes tilgjengelige steinmasser i området som kan bidra til en betydelig besparelse i prosjektet, skriver Stjern.