- Arbeidet blir påstartet ganske umiddelbart. Alle disiplinene våre fra engineering, innkjøp, plan og selve byggingen er involvert. Dette er en kjempeviktig kontrakt for oss som viser at satsningen vår på havbruk har vært viktig og riktig, sier Anders Straumsheim til Fosna-Folket.

Mandag sendte Fosen Yard ut en pressemelding om den nye kontrakten mellom Nutrimar og Fosen Yard.

Straumsheim forteller at det betyr at ordrebøkene på verftet aldri har vært lenger etter konkursen og ny oppstart.

To trålere

Det er Nutrimar, som har sin hovedbase på Frøya, som skal få to taretrålere bygget.

Det er et ledd i Nutrimar sin satsning på høsting og dyrking av tang og tare langs norskekysten. Selskapet produserer i dag marine ingredienser fra fabrikken Innovamar, som ligger rett ved Salmars store lakseslakteri på Frøya.

- Vi har stor tro på at det vil være mulig å etablere en bærekraftig tareindustri med utgangspunkt i Midt-Norge, sier Brynjar Balstad som leder satsingen for Nutrimar.

- Disse to trålerne er på 15 meter og er veldig avansert utrustet. De er designet for fremtiden og utgjør en betydelig investering, Balstad.

- Det er en utfordring for trålerflåten generelt at den er gammel og oppbrukt rett og slett.

- Sikrer arbeidsplasser

Straumsheim vil ikke avsløre hvor stor kontraktsverdien for de to nye taretrålerne er. Han sier det ikke er deres største kontrakt, men at den ikke er mindre viktig av den grunn.

- Kan du si noe om hvor mange ansatte som vil være i arbeid med prosjektet? Er størrelsesorden ti eller hundre?

- Det er flere enn ti og færre enn hundre, svarer en hemmelighetsfull Straumsheim.

- Det sikrer ytterligere arbeidsplasser på Kvithylla. Alle disiplinene våre er direkte og indirekte involvert. For oss er det også viktig at vi vinner en kontrakt for en regional aktør. Det er stor stas for oss, utdyper han.

Ordrebøkene fulle

Straumsheim sier at med de oppdragene de har inngått kontrakter for, at de har arbeid for det neste året og vel så det.

- Det er viktig å ha en lang horisont. Vi har ikke hatt en lenger horisont siden oppstarten av Fosen Yard. Nå har vi en horisont på 12-14 måneder. Vi jobber samtidig med flere prosjekter fortløpende, sier han.

Konkurranse

Samtidig sier Straumsheim at anbudsrunden har vært tøff.

Nutrimar eies av Kverva, som også eier over 50 prosent av oppdrettsgiganten Salmar.

- I Kverva er vi opptatt av å anvende regionale krefter der det er mulig. På den måten bidrar vi til å utvikle det regionale næringslivet, sier styreleder i Nutrimar, Bjørn Wiggen.

-  Gjennom prosessen med å velge verft har vi fått trygghet for at Fosen Yard er konkurransedyktige i et internasjonalt marked. De har dessuten både kompetanse og ressurser til å levere moderne båter som vil bidra til å utvikle en bærekraftig og fremtidsrettet virksomhet, sier han.

- Vi gikk ganske bredt ut både nasjonalt og internasjonalt i denne anbudskonkurransen, sier Balstad.

- Derfor er det artig at Fosen Yard har greit å levere et så godt teknisk og kommersielt gunstig tilbud. Det er spesielt interessant for oss med det regionale samarbeidet dette representerer, sier Brynar Balstad i Nutrimar.