Klubben har også tidligere hentet opp gamle spøkelsesgarn og teiner.

Har fått tips

- Vi har etter hvert fått en del tips om teiner som ligger her og der, og nå klaffet det med været, forteller Geir Røkke i Ørland froskemannsklubb.

Under aksjonen fikk de opp to lenker med krabbeteiner, og etter hvert fant de også blåsene nedsunket i mudderet på bunnen. Selv om disse teinene var av tre, er dagens teiner ofte laget av plast og i stand til å fiske krabbe og hummer i det uendelige.

- Vi har truffet på dette mens vi har dykket tidligere, det har stått noen sesonger. Inni er det jo krabber og hummer som blir liggende å dø, teinene fisker like godt selv om fiskerne mister dem.

Deler av et spøkelsesgarn på vei opp.

Både krabber, fisk, sel og andre dyr blir fanget opp av garn og teiner som ingen har tilsyn med, og det synes froskemennene er lite hyggelig.

Redde for straff

Det største minuset er at fiskerne som mister sine redskap, er redde for å bli straffet, og dermed bare lar garn og teiner bli liggende og fortsette udåden, forteller Røkke

- Hvis noen har mistet teiner eller garn, så er det bare å ta kontakt med oss så kan vi se om vi finner det. De kan få det igjen hvis ønskelig, vi straffer ingen for det, forklarer Røkke.

Tre av klubbens medlemmer deltok i aksjonen, og Røkke forklarer at klubben synes det er en meningsfull jobb å gjøre, selv om de ikke greier å få bukt med alt av spøkelsesgarn- og teiner.

- Noe er for tungt, det ble det også denne gangen. Tauet røk, men vi håper å få med oss mer av dette når vi får med oss noen med kraftblokk, forklarer Røkke.

Får støtte

Klubben har fått en del løfteutstyr gjennom dykkerforbundet, og sponsormidler fra Grøntvedt Pelagic for innkjøp av utstyr som hansker og annet. Når garn og teiner først er i land, er Fosen renovasjon også behjelpelige med å få hentet og fraktet det bort, opplyser Røkke.

- Er spøkelsesfiske et stort problem?

- Vi synes det, det er fryktelig å se på. Garnene er verst, i dem går både kobbe og fugl, det er ikke trivelig. De aller fleste fiskerne ønsker ikke at redskapet blir stående og spøkelsesfiske, og de er interesserte i å få det opp hvis de mister det. Det er ingen som blir straffet for det, og de som eier utstyret får det igjen etter at vi har fotografert og rapportert til dykkerforbundet, forteller Røkke.